Objavljeno: 18.8.2011

IBMov procesor oponaša človeške možgane

IBM je predstavil rezultate več kot tri leta dolgega projekta, s katerim so uspeli način delovanja človeških možganov preslikati v delujoč mikroprocesor imenovan SyNAPSE. Gre za dosežek, ki utegne računalništvo redefinirati v njegovih temeljih. Raziskovalci so namreč presegli von Nuemannov model, ki ga poznamo danes in temelji na bitih, pomnilniških celicah in procesorskih jedrih. Namesto tega so za zgled vzeli nevrobiologijo in zato v tem primeru govorimo v enotah, kot so nevroni, sinapse in aksoni.

Rezultat tega je projekta, v katerem je sodelovalo šest IBMovih raziskovalnih laboratorijev in pet univerz, vse skupaj pod okriljem druge faze projekta, ki ga financira tudi agencija DARPA, je procesor, ki zna oponašati možganske kognitivne sposobnosti, zaznavanje in vzporedno procesiranje informacij. S tovrstnimi procesorji naj bi v prihodnosti razreševali najbolj težavne znanstvene probleme, kot so napovedovanje vremena, dogajanja na finančnih trgih, morda celo napovedovanja potresov. Znanstveniki napovedujejo, da bodo tovrstni čipi povezani na novo generacijo tipal, ki bodo oponašala vid, sluh, vonj, dotik, torej podobno, kot so človeški možgani povezani z našimi čutili.

Dosežek temelji na rezultatih predhodnega projekta in algoritma BlueMatter, s katerim so uspeli mapirati ključne povezave v vseh delih človeških možganov in s tem začeli spoznavati, kako možgani dejansko delajo. SyNAPSE je elektronska različica teh spoznanj. Cilj projekta je bil tudi ta, da bi vse to spravili v čip, ki zmore precej več, kot današnji procesorji ob uporabi znatno manjšega prostora in bistveno nižje porabe energije.

IBM je izdelal dva prototipa, oba pa vsebujeta 256 nevronov. Prvi vsebuje 262.144 programabilnih sinaps, drugi pa 65.536 učilnih sinaps. Ena od značilnosti nove paradigme je tudi sposobnost procesorja, da sam dinamično spremeni "ožičenje" na podlagi dejanskih potreb, naučenih informacij in interakcije z okoljem.

Kljub vsemu smo še daleč, da bi z čipi nadomestili človeške možgane. Že preprosti sesalci imajo v možganih okoli 10 milijard nevronov in 100 bilijonov sinaps. Kljub temu napovedujejo, da bi lahko prvo dejansko rabo tehnologije videli že nekje v letih 2015 ali 2016. Avtorji procesorje SyNAPSE ne vidijo kot tekmece današnjim procesorjem temveč bolj kot koprocesorje za posebne namene, kjer se klasična računalniška tehnologija ne obnese najbolje.

http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/business_analytics/article/cognitive_computing.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji