Objavljeno: 23.10.2001

IDC o prihodnosti IT tržišča

Mesec dni po terorističnem napadu na ZDA so pri družbi IDC skušali izmeriti vpliv dogodka na stanje na tržišču informacijskih tehnologij in napovedati, kako se bo to obnašalo v prihodnjih mesecih in letih. Pri IDC-ju potrjujejo, da je imel napad globoke posledice za celotno gospodarstvo, zlasti pa področje visokih tehnologij. V tednu dni po dogodku se je na ameriškem tržišču prodaja skoraj ustavila, podjetja pa so izgubila po ocenah nekaj sto milijard dolarjev predvidenega prihodka od prodaje. Še bolj kot neposredni učinek v prvem tednu, pa je nevaren dolgoročnejši strah pri kupcih (tako posameznikih kot podjetjih), ki se težje odločajo za nove investicije.

Zaradi takega stanja pri družbi IDC menijo, da se bo začetek ponovne rasti prodaje, ki je bil sprva predviden za zadnje četrtletje letošnjega leta, premaknil vsaj v sredino leta 2002. To bo za nekatere proizvajalce, ki so že v dosedanjem poteku leta beležili slabe rezultate imelo zelo resne posledice.

Kljub temu so pri IDC-ju poudarjajo nekatere pozitivne stvari, ki jih bomo srečali v naslednjih mesecih. Do konca leta 2002 naj bi tako na letu za informacijsko tehnologijo porabili kar 1,3 bilijona ameriških dolarjev, v celotnem letu 2002 pa naj bi za IT porabili okoli 100 milijard dolarjev več, kot v letu 2001. Razvoj ne bo povsod enakomeren. Rast prodaje za ZDA je ocenjena na 4-6%, v Evropi naj bi rast zanašala 6-7%, najbolje pa bo v Aziji, kjer naj bi zabeležili rast prodaje med 10 in 12%. Spremenila naj bi se struktura investicij, saj sredstva ne bodo uporabljena več linearno, temveč odobrena po posameznih projektih. Tudi v temu se kaže, da tržišče IT dozoreva in je obdobje >>opremljanja<< nekako proti koncu, oziroma podobno normalnim razmeroma, ki vladajo na drugih tržiščih.

Ključne tehnologije v naslednjem obdobju bodo rešitve za elektronsko poslovanje, povezovanje spletnih storitev z osnovnimi informacijskimi sistemi in mobilne rešitve. IDC predvideva, da se bo število spletnih strežnikov podvojilo v naslednjih petih letih, število velikanskih servisov (vrednosti izražene v milijonih dolarjev) pa se bo povečalo kar za 10-krat. Prav tako naj bi se število mobilnih uporabnikov dotaknilo številke pol milijarde do leta 2005.

http://www.idc.com/telb/volume.htm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji