Objavljeno: 11.6.2004

IDC postavil Oracle na prvo mesto med zbirkami podatkov

Rezultati raziskave podjetja IDC kažejo, da je Oraclov tržni delež med relacijskimi in predmetno relacijskimi zbirkami podatkov v preteklem letu narasel za 8,6 odstotka, kar pomeni, da Oracle zdaj obvladuje 40 odstotkov tega trga. IBMov tržni delež se je povečal za 5,5 odstotka in zdaj obsega skupaj 31 odstotkov, Microsoftov delež pa je zrasel za 14,7 odstotka in zdaj predstavlja 12,1 odstotka trga.

Za razliko od raziskave podjetja IDC je Gartner postavil IBMovo zbirko podatkov na prvo mesto in Oraclovo na drugo mesto. Raziskavi dajeta različne rezultate zaradi drugačnega načina izračunavanja tržnega deleža. IDC namreč upošteva prihodke novo prodanih licenc in vzdrževanje obstoječih licenc. Gartner upošteva le na novo prodane licence. Ker IBM v ceni svojih licenc že vključi vzdrževanje, drugi ponudniki zbirk podatkov, med njimi tudi Oracle, pa ne, so Gartnerjevi rezultati morda nepravični do tistih ponudnikov, ki vzdrževanje zaračunavajo posebej.

Raziskava podjetja IDC ugotavlja še, da so prihodki na celotnem trgu zbirk podatkov v preteklem letu zrasli za približno dva odstotka v primerjavi s predhodnim letom, upoštevajoč tečajne razlike. Sama velikost trga pa se je skrčila za približno dva odstotka. Prodaja zbirk podatkov za Linux narašča hitreje od prodaje zbirk podatkov za Okna, med tem ko se prodaja za okolja Unix zmanjšuje.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji