Objavljeno: 22.4.2003

IDC zmanjšuje pričakovanja za porabo IT

Družba IDC je za letos napovedovala 3,7-odstotno rast porabe za opremo IT, vendar je to napoved znižala na 2,3 odstotka oziroma 852 milijard dolarjev prometa. Za nižje napovedi sta krivi vojna v Iraku in nadaljnja gospodarska nestabilnost. V najslabšem primeru smo lahko tudi priča dvoštevilčnemu padcu porabe, opozarjajo v IDC, kljub temu pa ostajajo optimistični.

Nakup strojne opreme naj bi se letos zmanjšal za pol odstotka, zato pa naj bi programsko področje zabeležilo 4,5-, storitveno pa 3,7-odstotno rast. Napoved porabe v regijah kaže na vodstvo Evrope z 2-odstotno rastjo, sledita pa ZDA (1,5 odstotka) in Japonska (1,4 odstotka). IDC pričakuje, da se bo okrevanje na področju IT začelo prihodnje leto, k temu pa bo največ pripomogla rast na področjih programskih paketov, oddajanja storitev IT zunanjim izvajalcem (outsourcing) ter brezžični strojni in programski opremi.

V prihodnjem letu naj bi bila rast porabe IT od štiri do šest odstotkov, v naslednjih treh do petih letih pa naj bi trg rasel od 6 do 7 odstotkov letno. Tako naj bi globalni trg IT v letu 2006 že presegel magično skupni prihodek v višini tisoč milijard dolarjev, kljub temu pa se časi dvoštevilčne letne rasti še dolgo ne bodo vrnili - vsaj do naslednjega špekulativno prenapihnjenega balona, dodajajo pri IDC.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji