Objavljeno: 18.2.2004

IDF 2004: Intel sprejema 64-bitni x86

Intel je na pomladni konferenci za razvijalce IDF oznanil nove procesorje Xeon, ki bodo vsebovali tudi 64-bitne ukaze. S tem naj bi zapolnili vrzel med sedanjo generacijo 32-bitnih procesorjev in povsem 64-bitno arhitekturo Itanium, ki pa se razvija očitno prepočasi za okuse družbe Intel. Procesorji, ki nastajajo pod delovnim imenom Nocona bodo vsebovali nabor 64-bitnih ukazov z delovnim imenom >>Clackamas<<.

Novi ukazi so namenjeni predvsem razširitveni pomnilniškega prostora (več kot 4 GB), ne pa višji hitrostni zmogljivosti. Intel za zdaj tudi ne namerava 64-bitne tehnologije uporabiti v procesorjih za namizne računalnike, čeprav bo Nocona imela enako jedro, kot še sveži procesorji Pentium 4 >>Prescott<<. Novi Xeoni naj bi bili na voljo že v naslednjem četrtletju, podprli pa jih bodo domala vsi proizvajalci strežnikov.

Čeprav pri Intelu javno tega ne oznanjajo na veliki zvon, so pri Microsoftu potrdili, da bodo novi Xeoni združljivi z nekaterimi (a ne vsemi) 64-bitnimi ukazi, ki jih je pred časom uvedel AMD v svojih procesorjih Opteron in Athlon 64. Microsoft tako trdi, da bodo za nove procesorje družbe AMD in Intel razvijali enotno različico okolja Windows, ki bo delovala na obeh strojnih platformah. S tem pa se je prvič zgodilo, da je Intel ubral pot, ki jo je prvi začrtal večni tekmec AMD. So pa pri Intelu previdni, saj z uvedbo 64-bitne podpore v arhitekturi x86 ne želijo zmanjšati zanimanje za procesorje Itanium.

Sicer pa je Intel na srečanju IDF dobršen del uvodnega dne porabil za promocijo svojih naporov na področju PC platforme za uporabo v navezavi z zabavno elektroniko. Z novim naborom Grantsdale, ki bo podprl nove procesorje Pentium 4 Prescott želi Intel ustvariti tržno znamko kompleta, podobno, kot so naredili pred časom z mobilnim kompletom Centrino. Pripravljeno imajo tudi specifikacijo z delovnim imenom Kessler, razvito skupaj z družbo FIC, ki definira značilnosti računalnikov v podobi izdelkov zabavne elektronike.

Nabor pa prinaša tudi nekatere tehnične novosti, kot so podpora za vodilo PCI Express, pomnilnike DDR 2, trettjo generacijo grafičnega jedra Extreme Graphics in novo zvočni podsistem >>Azalia<<, ki ga uradno imenujejo High Deinition Audio. Ta bo podpiral specifikacijo Dolby 7.1, slednji pa je že pripravil cel niz kodekov za izkoristek zvočnih zmožnosti novih večpredstavnih računalnikov. Pričakujemo lahko, da bo del specifikacije tudi zmožnost spremljanja TV programov in snemanja video posnetkov neposredno na disk ali zapisovalnik.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji