Objavljeno: 6.3.2008

IE8 in SL2 Beta

Microsoft je ob odprtju konference MIX 08 za spletne razvijalce in oblikovalce predstavil razvojni različici brskalnika Internet Explorer 8 in spletne tehnologije Silverlight 2.

IE8 beta, ki je namenjen predvsem spletnim razvijalcem, bo podpiral CSS 2.1 in prihajajoči HTML 5, bil naj bi hitrejši, na voljo pa bodo tudi nova orodja za razvijalce.

Prvič naj bi popolnoma podpiral standarde, na voljo pa bo tudi možnost emulacije delovanja Internet Explorerja 6 in 7, ki nekatera standardna določila interpretirata po svoje.

Novost so Activities, ki za označeno besedilo ponujajo tesnejšo integracijo s spletnimi zemljevidi, omrežji za druženje in drugimi storitvami, WebSlices pa delujejo podobno kot Web clips v Applovem Safariju, torej izrežejo dele spletnih strani in jih shranijo za kasnejšo uporabo v priljubljene.

Prva javna razvojna različica beta tehnologije Silverlight 2, ki želi tekmovati z Adobovim Flashem pri razvoju bogatih internetnih aplikacij, prinaša precej sprememb glede na različico 1.

SL2 Beta podpira .NET Framework, ki vsebuje nekoliko prilagojen Common Language Runtime kot .NET Framework 3.5, tako da lahko razvijalci programsko kodo pišejo v številnih jezikih.

Microsoft je še napovedal podporo tehnologiji Silverlight na različnih platformah, tudi na Linuxu (s pomočjo Novella) in iPhonu, z medijsko hišo NBC pa se je dogovoril za pokrivanje olimpijskih iger v več kot 2.200 urah videoposnetkov.

http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/ie/ie8/

http://www.microsoft.com/silverlight/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji