Objavljeno: 18.6.2003

IEEE je ratificiral brezžični standard 802.11g

V začetku junija je združenje IEEE dokončno potrdilo nov standard za brežične omrežne povezave 802.11g, ki definira hitrost prenosa 54 Mb/s v frekvenčnem območju delovanja 2,4 GHz. Standard 802.11g je sposoben prenašati podatke s hitrostmi med 24 Mb/s in 54 Mb/s, obenem pa je nazaj združljiv z danes najbolj priljubljenim standardom 802.11b, ki omogoča hitrost prenosa do 11 Mb/s. Zanimivo je, da je za skladnost s standardom dovolj, da naprava podpira prenos le s hitrostjo 24 Mb/s, vendar je ločeno združenje Wi-Fi, ki bdi nad promocijo brezžičnih standardov že napovedalo, da bodo izdelki z njihovo značko zahtevali podporo za hitrost 54 Mb/s.

Proizvajalci so že nestrpno čakali ratifikacijo standarda, saj je večina proizvajalcev že začela prodajati opremo precej pred zaključkom postopka. Ob tem pa je obstajala bojazen, da bi združenje IEEE spremenilo določila in bi bil s tem del že obstoječe opreme nezdružljiv z uradnim standardom. Prav zato so z izdelki hiteli zlasti manjši proizvajalci, medtem ko so voidlni ponudniki na tem področju previdno čakali na zadnje dejanje delovne skupine v organizaciji IEEE. Ključnega pomena v procesu je bila izbira algoritma za prenos OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing), na kateremu temelji standard 802.11g. V igri sta bila dva predloga, od družb Texas Instruments in Intersil, na koncu pa so se odločili za kompromis.

Prihod standarda 802.11g pa obenem pomeni najbrž veliko težavo za konkurenčni standard 802.11a, ki prav tako omogoča brezžični prenos podatkov s hitrostmi do 54 Mb/s, vendar deluje v frekvenčnem območju 5 GHz in zato ni nazaj združljiv s standardom 802.11b. Prav zaradi te nezdružljivosti pa tudi zapletenosti pri pridobivanju dovoljenj v posameznih državah (za območje 5 GHz je treba pridobiti dodatno dovoljenje) analitiki ocenjujejo, da bo priljubljenost tega standarda zelo majhna.

http://www.ieee.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji