Objavljeno: 25.7.2010

Indijska tablica za manj kot 27 evrov?

Indijci zopet skušajo presenetiti svet z najavo lastnega tabličnega računalnika, ki bo imel neverjetno nizko ceno - preračunano manj kot 27 evrov. Prototip tabličnega računalnika je predstavil celo indijski minister za kadrovski razvoj Kapil Sibal, saj za projektom s kapitalom stoji indijska vlada. Razvoj so prepustili univerzam v Madrasu in Bombaju, pri tem pa se več kot očitno zgledujejo na podoben projekt, ki je prinesel netbooke OLPC s pomočjo univerze MIT v ZDA.

Prikazani tablični računalnik je na videz zelo podoben ta hip nadvse priljubljenemu Apple iPadu, le da bo stal neznatni delček njegove cene. Za najcenejši iPad je danes potrebno odšteti 500 evrov. Indijci so glede tehničnih podrobnosti nadvse skrivnostni, zato ni jasno ali je strojna oprema plod lastnega razvoja ali so prevzeli drugje izdelane sestavine. Imel bo denimo video kamero, omenjajo celo možnost napajanja s sončno energijo. Prav tako še ni znano, kdo bo tablične računalnike proizvajal, omenjajo pa možnost, da bi bila proizvodnja prepuščena tudi Tajvancem in Kitajcem. Za zdaj je znano, da bo tablica uporabljala Linux, po nekaterih različicah pa tudi Googlov Android.

Indijski minister se kljub neverjetno nizki ceni hvali, da imajo še veliko rezerv in nameravajo ceno sčasoma spustiti na 15, kasneje morda celo pod 10 evrov. Ni pa jasno, ali bo indijska država, vsaj za svoje državljane, projekt subvencionirala, da bi dosegli tako nizke cene. Zato moramo tokratno najavo jemati s kančkom skepse - Indijci so podobne čudežno poceni projekte (nazadnje netbooke) najavljali že nekajkrat v preteklih letih, pa se nobeden ni izvedel v praksi. Ali bo tokrat drugače?

http://www.thehindu.com/news/resources/article529944.ece

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji