Objavljeno: 28.9.2002

Indijski žepni računalnik z Linuxom

Indijsko podjetje Infomart iz Banglagora je izdelalo ročni računalnik Kaii, ki temelji na Linuxu, po zmogljivostih pa naj bi bil primerljiv s PocketPC-ji. Pri tem je zelo zanimiva tudi cena, ki bo nižja od ročnih računalnikov, ki temeljijo na Palm OS-u. Pri Infomartu imajo v načrtu zgolj prodajo licenc izdelovalcem računalnikov, ki bodo žepne računalnike tudi proizvajali in prodajali pod svojimi blagovnimi znamkami.

Kaii je zgrajen okrog Hitachijevega procesorja SH7727, sprva pa bosta na voljo zgolj dve različici; cenejša bo imela črno-beli zaslon, 16 MB pomnilnika Flash in 32 MB običajnega pomnilnika, dražja pa barvni zaslon in enkrat več pomnilnika. Oba modela pa bosta imela možnost povezovanja preko USB in zaporednega vmesnika ter infrardeče povezave, na voljo bo razširitveno mesto za pomnilniški kartici SecureDigital in CompactFlash, mogoče pa bo nadgraditi tudi običajni pomnilnik. V načrtu je tudi različica, ki bo že vključevala vmesnik za GSM/GPRS.

Programski del Kaiia tvori Lineo Embedix Plus, različica Linuxa za vgradne sisteme, ki že vključuje Trolltechov grafični vmesnik Qtopia, spletni brskalnik Opera in navidezni javanski stroj Jeode. Priložena sta tudi zbirka pisarniških programov in odjemalec elektronske pošte, vendar pri Infomartu poudarjajo, da se priložena programska oprema lahko spremeni, pač glede na zahteve vsakega izdelovalca.

Kaii je drugi ročni računalnik, ki prihaja iz Indije. Pred nekaj meseci predstavljen Simputer so razvili na Znanstvenem inštitutu v Banglagorju skupaj s podjetjem Encore Software. Tudi Simputer temelji na Linuxu, vendar je za razliko od Kaiia namenjen predvsem domačemu tržišču.

http://www.infomart.info

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji