Objavljeno: 4.6.2008

Intel Atom, WiMAX in nabor Series 4

Intel je na sejmu Computex predstavil niz novih izdelkov za namizne in zlasti prenosne računalnike. Uradno so tako predstavili nove modele procesorjev Intel Atom, ki so zdaj prirejeni za rabo v malih in cenovno ugodnih prenosnih računalnikih, kot je Asus Eee. Novi modeli N270 in N230 so optimizirani za manjše prenosnike, ki jih Intel in drugi proizvajalci imenujejo netbooki oziroma nettopi, delujejo pa s taktom 1,6 GHz.

Dosedanji modeli Atom so bili namenjeni predvsem še manjšim izdelkom, kot so mali tablični računalniki in celo mobilni telefoni. Na podlagi novih procesorjev so na Computexu bili predstavljeni številni novi mini prenosniki, kot je Asus Eee 901, Acer Aspire One, MSI Wind in drugi, večina pa bo na voljo s ceno med 300 in 400 ameriškimi dolarji.

Druga velika novost družbe Intel na sejmu Computex je predstavitev novih sistemskih naborov Intel 4 Series, ki so namenjeni novim procesorjem Core 2 Duo in Core 2 Quad narejenim s 45-nm tehnologijo. Gre za štiri nove modele, ki prinašajo zlasti novosti na področju grafike. Najzmogljivejša nabora 4 Series G45 in G43 premoreta grafični pospeševalnik GMA X4500HD, ki je dovolj zmogljiv za predvajanje video posnetkov v visoki ločljivosti. Zmogljivejši G45 je hkrati prvi Intelov nabor, ki podpira dva grafična procesorja v sistemu, s čemer odgovarjajo na tehnologije, kot sta Nvidia SLI in AMD/ATI Crossfire.

Najzmogljivejši nabor G45 premore tudi podpor za hitrejše pomnilnike DDR3 do tekata 1,333 GHz. Novi sistemski nabori prinašajo poleg drugega podporo za vmesnike HDMI in DisplayPort, grafika pa podpira programski vmesnik DirectX 10. Nova sta tudi nabora P45 in P43, ki sta namenjena nekoliko cenejšim računalnikom, med drugim pa podpirata vodilo PCI Express 2.0.

Intel je na sejmu tudi potrdil, da bodo julija predstavili, avgusta pa že dali v prodajo novo procesorsko tehnologijo Intel Centrino 2 (delovno ime Montevina) za prenosne računalnike. Ta bo opcijsko ponudila tudi dolgo pričakovano in napovedovano podporo za brezžično tehnologijo WiMAX, ki jo bomo vsaj na začetku srečali le v dražjih prenosnikih.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji