Objavljeno: 13.7.2008

Intel Centrino 2 je pred vrati

Prodajne številke prenosnih računalnikov se vse bolj dvigajo, zato ne čudi hiter razvoj in množičnost omenjenih sistemov. Hitenje se Intelu letos ni izšlo, saj je nova platforma za prenosnike Intel Centrino 2, ki bi morala biti splavljena že maja, vsebovala napake v delu za grafično podporo. Procesorski gigant je bil tako primoran projekt z delovnim imenom Montevina prestaviti na sredino julija. A težav očitno še ni konec.

V ponedeljek, 14.7., bodo tako proizvajalci prenosnih računalnikov predstavili le modele, ki bodo imeli vgrajene grafične rešitve AMD/ATI ali Nvidia, saj ima Intel še vedno težave z delovanjem svojega grafičnega pogona.

Platforma Centrino 2 podpira nove 45-nm procesorje na sredici Penryn, ki bodo tiktakali s takti med 2.4 in 2.8 gigaherca. Sprva bodo na voljo le dvojedrni modeli, a naj bi se jim še letos pridružili tudi štirijedrniki. Seveda ne manjka podpora hitremu DDR3-pomnilniku.

Na področju povezljivosti bomo uzrli brezžični N-standard, proizvajalci pa se lahko odločijo tudi za vgradnjo podpore WiMAX-tehnologiji. Novi prenosniki bodo predvsem varčnejši, Intel sporoča, da bo nova platforma porabila dobrih 25 W energije, kar je 10 manj kot aktualne rešitve. Manjša poraba bo ugodno vplivala tudi na segrevanje, ki bo občutno zmanjšano, posledično pa se bo povečala tudi avtonomija prenosnikov, saj bodo ob enakih vgrajenih baterijah delovali dlje časa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji