Objavljeno: 10.5.2007

Intel Centrino Duo in Centrino Pro

Podjetje Intel je predstavilo najnovejšo generacijo procesorske tehnologije Intel Centrino Duo in Centrino Pro, doslej znano pod delovnim imenom Santa Rosa, ki bo temelj bodočih prenosnih računalnikov za domačo in poslovno rabo. Poleg novih procesorskih naborov Intel Mobile 965 Express so predstavljeni tudi novi modeli procesorjev Intel Core Duo, ki sestavljajo novo platformo. Novi procesorji in nabori delujejo s hitrejšim vodilom pri 800 MHz, dosegajo pa takte do 2,4 GHz.

Del platforme je zmogljivejša integrirana grafika z oznako Intel GMA X3100, ki podpira vmesnik DirectX 10 ter hitrejši dostop do souporabljenega pomnilnika, ki je lahko velik do 384 MB. Ena pomembnejših novosti je podpora za brezžične vmesnike 802.11n, izboljšali pa so tudi sistem za varčevanje z energijo, ki zna med drugim znižati frekvenco vodila za prihranek pri porabi. Nova tehnologija Turbo Memory, ki je podobna Microsoftovi ReadyBoost, uporablja namenski pomnilnik Flash RAM kot predpomnilnik, za hitrejši in energijsko bolj varčen dostop do podatkov na disku. Tehnologija obeta hitrejše delovanje programov in tudi hitrejše zagonske čase prenosnikov (do 20%), zlasti pri povrnitvi iz mirovanja.

Vse doslej naštete lastnosti podpirata oba nova nabora, tako Centrino Duo, kot Centrino Pro. Slednji poleg tega podpira napredne funckije za upravljanje prenosnikov, kar bo zanimivo predvsem za poslovne uporabnike. Nabor je v bistvu mobilna različica tehnologije Intel vPro, ki jo srečamo v namiznih računalnikih. Glavna značilnost je zmožnost upravljanja konfiguracij, diagnostika na daljavo in napredna evidenca osnovnih sredstev, ki niso odvisni od operacijskega sistema na prenosniku.

http://www.lenovo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji