Objavljeno: 20.8.2008

Intel Developer Forum 2008

Največji proizvajalec računalniških čipov na svetu je na tradicionalni konferenci Intel Developer Forum 2008 predstavil načrte za bližnjo in nekoliko bolj oddaljeno prihodnost. Kot že značilno za družbo Intel so javnosti razgrnili del razvojne poti na področju procesorjev in podpornih vezij, ki jih lahko pričakujemo v letošnjem in naslednjem letu. V pričakovanju na prihod procesorske platforme Nehalem je tako že govora o njenih naslednikih.

Naslednje leto naj bi tako na vrsto prišla nova platforma za mobilne računalnike Calpella, ki bo nasledila šele prejšnji mesec objavljeno platformo Centrino 2. Novi procesorji za prenosnike bodo imeli dve do štiri jedra, predvsem pa v sam procesor vgrajen krmilnik za pomnilnik in integrirani grafični procesor, kar bo pohitrilo delovanje sistema, pa tudi zmanjšalo porabo energije.

Še več novosti lahko pričakujemo na področju strežnikov. Intel naj bi že jeseni predstavil platformo Dunnington, pri kateri bodo največja novost procesorji Xeon s šestimi jedri. Tem bodo leta 2009 sledili procesorji Nehalem-EX, ki bodo imeli od dve do osem jeder. Vsak od procesorjev bo lahko obdeloval hkrati dve niti, kar pomeni teoretično vzporedno izvajanje do 16 programskih niti pri najzmogljivejših različicah. Nadaljujejo se tudi prizadevanja, da bi strežniške izdelke hkrati naredili še bolj varčne. Novi način delovanja imenovan Turbo Mode naj bi denimo omogočil izklop posameznih jeder procesorja, kadar ta niso v rabi, to pa bi zmanjšalo celotno porabo računalnika.

Otvoritveni govor na konferenci je opravil predsednik družbe Craig Barret, ki na presenečenje prisotnih ni govoril na široko o tehnologiji in novostih, kar je bila njegova značilnost v preteklosti, predvsem v vlogi glavnega direktorja, temveč o krizi v šolskem sistem in na področju razvoja novih kadrov na sploh v ZDA. Barret je odprto priznal, da je to politično vprašanje in javnost opozoril, da je skrajni čas za ukrepanje. Sicer se ZDA obetajo slabši časi in stagnacija na račun mlajših ekonomij iz Azije in Vzhodne Evrope. Hkrati je najavil razpis z nagrado 100.000 dolarjev za najbolj inovativno idejo na področju rabe visoke tehnologije, ki jo ponuja Intel.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji