Objavljeno: 15.9.1999

Intel Developers Forum '99

Intelovo vsakoletno srečanje z razvijalci je vselej polno presenečenj in tako je bilo tudi letos. Že na začetku je direktor družbe Craig Barrett z neprikritim navdušenjem oznanil, da je Intelov prvi 64-bitni procesor, znan pod delovnim imenom Merced, dokončan, prvi primerki pa so že pri partnerjih, ki bodo na podlagi teh začeli snovati računalniške sisteme. Za podkrepitev novice so na srečanju javno (in uspešno) v prototipu z Mercedom pognali še nastajajočo 64-bitno različico operacijskega sistema Windows 2000 in 64-bitno različico operacijskega sistema Linux. Videti je bilo mogoče tudi prototip delovne postaje z Mercedom in hitro grafiko, ki nakazuje prednosti 64-bitne programske opreme.

A Merced ni bil edina novost. Intel je za to priložnost prikazal delujoč sistem s procesorskim naborom 820 in prototipom procesorja Pentium III, ki je deloval pri hitrosti 800 MHz. Po nekaterih podatkih ta različica ni tako daleč od redne proizvodnje. Predstavniki Intela so spregovorili tudi o novih konceptih računalnikov PC, ki bi bili enostavnejši in cenejši, nastajajo pa pod oznako Easy-PC. Sistemi naj bi bili prilagodljivi in drugačnih oblik kakor doslej. Eden od prototipov z imenom Ottoman PC je bil narejen kot naslonjalo za noge in preoblečen v lažno leopardovo kožo.

Intel je razvijalcem tudi prvič javno sporočil, da namerava že v bližnji prihodnosti opustiti podporo za nekatere zastarele tehnologije, kot so 3,5-palčni in starejši disketniki, vzporedni in zaporedni vmesnik, postopoma pa naj bi se poslovil tudi priključek VGA za monitorje. Tega naj bi zamenjal digitalni vmesnik, na katerega bo mogoče priključiti tako zaslone LCD kakor navadne monitorje s katodno cevjo (vendar z elektroniko za pretvorbo signalov v monitorju). Disketne enote naj bi zamenjali optični nosilci ali izmenljivi diski z večjo zmogljivostjo, druge vmesnike pa bo v celoti zamenjal vmesnik USB.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji