Objavljeno: 12.6.2003

Intel dviguje frekvenco FSB pri mobilnih procesorjih

Intel je uradno predstavil novo generacijo mobilnih procesorjev Pentium 4, ki imajo višji delovni takt in takt sistemskega vodila. Novi procesorji, ki jih Intel označuje kot Mobile Pentium 4 (doslej so imeli oznako Mobile Pentium 4-M), delujejo s sistemskim vodilom FSB pri taktu 533 MHz (doslej največ 400 MHz), na voljo pa so z delovnimi takti 2,4 GHz, 2,66 MHz, 2,8 GHz in 3,06 GHz, s čimer so se izenačili z današnjimi najhitrejšimi procesorji Pentium 4 za namizne računalnike (le da ti delujejo tudi s frekvenco FSB pri 800 MHz).

Vsi novi procesorji so narejeni v 130-nanometerski arhitekturi in imajo 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik. Hitrejše jedro in sistemsko vodilo pa bodo kot kaže kar precej povečali porabo energije. Intel tako navaja, da je novi procesorji delujejo pri napetosti 1,525 V, medtem ko so pri izdelkih s FSB pri 400 MHz delovali pri napetosti 1,3 V. Poraba energije naj bi zato bila pri izvedbi z jedrom 2,66 GHz več kot dvojna v primerjavi z dosedanjo različico. Prav zato Intel nove procesorje namenja zlasti prenosnikom, ki so nadomestilo za namizne računalnike in so večino časa priključeni na električno omrežje. Zato pa lahko bodoči kupci računajo na ugodnejše cene, ki se gibljejo od 186 do 417 dolarjev za kos, medtem, ko je dosedanji najhitrejši P4-M s taktom 2,6 GHz stal 562 dolarjev.

Pri Intelu trdijo, da je 2,6 GHz tudi končna stopnja pri družini izdelkov Pentium 4-M, medtem ko naj bi mobilni Celeroni že v kratkem dobili še različico s taktom 2,4 GHz, kar bo tudi končna stopnja te družine izdelkov. Najhitrejši Mobile Celron bo stal 149 dolarjev. Za podporo novim mobilnim procesorjem Mobile Pentium 4 so pri Intelu predstavili še nekoliko prenovljene sistemske nabore, ki zdaj nosijo oznake 855GME in 855PM. Oba podpirata pomnilnike DDR266 in DDR333, 855GME pa ima vgrajeno tudi grafiko Extreme Graphics 2.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji