Objavljeno: 6.9.2012

Intel Haswell in osvežitev tretje generacije

Intel namerava prihodnji teden na razvojni konferenci IDF predstaviti četrto generacijo procesorjev Intel Core, ki je bolj znana pod delovnim imenom Haswell. Novi procesorji, katerih prve različice lahko pričakujemo v računalnikih šele v drugi polovici leta 2013, bodo vsebovali najsodobnejšo 22-nm tehnologijo s 3D postavitvijo trivratnih tranzistorjev.

Rezultat tega napora bodo v prvi fazi predvsem procesorji, ki porabijo za delovanje znatno manj energije, kot je danes običajno pri Intelovih osrednjih (mainstream) procesorjih. Napovedujejo skoraj polovično redukcijo porabe. Za primerjavo - današnji procesorji ARM porabijo okoli 2W za delovanje, Intelovi Haswell pa bodo le okoli 10W proti 20 in tudi bistveno več Watti, kot pri dosedanjih modelih.

Procesorji Haswell bodo prinesli novo tehnologijo, ki je kot nalašč za okolje Windows 8 in se imenuje "povezano mirovanje" (connected standby). V tem režimu računalnik v resnici nikoli ne miruje, temveč procesor ob znatno zmanjšani porabi energije in izključenim zaslonom v ozadju osvežuje elektronsko pošto in opravlja sinhronizacije podatkov s spletnimi storitvami.

Procesorji Haswell bodo imeli v naslednjih letih veliko pojavnih oblik. Srečali jih bomo v tablicah, prenosnikih, namiznih računalnikih, profesionalnih delovnih postaj in tudi strežnikih, kjer bodo na voljo celo v 16-jedrnih različicah. Posamezni modeli bodo postopoma predstavljeni vse do konca leta 2014.

Intel pa se zaveda, da je do druge polovice naslednjega leta še precej dolgo obdobje. Zato je procesorje Core posodobil s tretjo generacijo modelov Core i3 in Core i5. Novi modeli segajo od modelov s dvema do štirimi jedri in delovnimi takti od 2,7 do 3,4 GHz. Skupna sta jim večja zmogljivost in manjša poraba energije, predvsem z uporabo 22- in 32-nm proizvodnih tehnologij. Cene so še nekoliko znižali, obenem pa prenovili tudi družino procesorjev za prenosnike.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji