Objavljeno: 21.2.2003

Intel IDF 2003

Na konferenci Intel Developers Forum je največji proizvajalec elektronskih vezij vnovič razkril svoje načrte za prihodnost na vseh področjih računalniške rabe. Sredi februarja je bilo zopet mogoče videti, kaj Intel načrtuje na področju osebnih računalnikov, strežnikov, mobilnih naprav in omrežnih izdelkov.

V uvodnih govorih vodilnih mož podjetja je bilo kot običajno moč slišati, da bomo videli v prihodnje še hitrejše izdelke, vse več podpore za brezžične komunikacijske tehnologije ter mobilne naprav ter še marsikaj drugega. Pomembne stvari se dogajajo tudi na področju temeljnih tehnologij in proizvodnih postopkov. Tako naj bi že letos ugledali v prodaji prve izdelke z 90-nanometersko arhitekturo, kar bo omogočalo še večje takte, manjšo porabo, velikost in segrevanje vezij. Za leto 2005 pa napovedujejo že 65-nanometerska vezja.

Zdaj je že povsem jasno, da želi Intel bolj kot doslej ločiti med sabo svoje najpomembnejše izdelke - mikroprocesorje. Že letos naj bi se razvoje in prodajne poti za procesorje prenosnih računalnikov ločile od tistih za namizne računalnike. Intel bo namreč že marca predstavil procesor Centrino, ki je nastajal pod delovnim imenom Banias.

Kljub temu, da novi procesor deluje z nižjimi frekvencami kot današnji mobilni Pentiumi 4 (od 900 MHz do 1,6 GHz), je realno zmogljivejši od predhodnika. Obenem porabi precej manj energije in že vsebuje del potrebnega za vzpostavitev brezžičnih omrežnih komunikacij. S to funkcijo bodo že v kratkem združljivi z Ciscovo opremo, kar je zanimivo zlasti za poslovne uporabnike.

Na področju namiznih računalnikov pa bo največja novost v prihodnosti novi procesor z delovnim imenom Prescott, ki bo dejansko naslednik današnjih procesorjev Pentium 4. Novi procesor bo vsekakor podpiral hipernitnost (navidezno je za sistem videti, kot da ima dva procesorja), deloval pa naj bi na začetku s takti okoli 3,5 GHz. Pri Intelu pa menijo, da bo na razvojni poti dosegel vsaj 5 GHz. Procesor bi imel večji predpomnilnik (1 MB), pa tudi 13 novih ukazov, zlasti za delo z večpredstavnimi vsebinami.

Obenem pa se vse bolj govori, da bo prav Prescott tisti procesor, ki bo vseboval tehnologijo LaGrange (strojno različico Microsoftovega projekta Palladium) za zagotovitev varnosti v računalnikih, najbrž pa tudi nadzora pravic nad digitalnimi vsebinami. Ta tehnologija še vedno buri duhove, čeprav ne Intel ne Microsoft še nista povsem definirala njene funkcionalnosti. Intel zdaj celo govori, da bo funkcijo moč programsko izklopiti in da je ne bodo uporabili vsaj še leto ali dve. Korak za Prescottom je procesor Tejas, kjer bomo že srečali tudi vodilo PCI Express.

Novosti se nam obetajo tudi na področju sistemskih naborov. Marca na čaka predstavitev nabora z delovnim imenom Springdale, ki bo sistemsko vodilo v kombinaciji s procesorji Pentium 4 dvignil z današnjih 400 oziroma 533 MHz na kar 800 MHz. Tako bodo namreč opremljeni novi Pentium 4, ki bodo delovali s taktom 3,2 GHz. Obenem lahko pričakujemo, da bo nabor podpiral novi vmesnik Serial ATA, kar naj bi spodbudilo prihod nove generacije diskov s tem vmesnikom. Med bodočimi nabori velja omeniti izdelek z delovnim imenom Azalia, s katerim naj bi strojno pomagal pri razpoznavi govora in učinkovito opravljali telefonske pogovore prek omrežij IP (VoIP).

Na podlagi projekta Prescott bodo nastali tudi novi strežniški procesorji, znani pod delovnimi imeni Nocona in Potomac. Oba lahko pričakujemo naslednje leto. Še pred tem pa naj bi Intel vnovič obnovil današnje procesorje Xeon, ki bodo dobili višje delovne takte, hitrejše sistemsko vodilo (533 MHz) in najbrž tudi večje predpomnilnike. Procesor z imenom Gallatin naj bi bil tako za najzmogljivejše strežnike na voljo tudi s 4 MB velikim predpomnilnikom.

Na strežniški strani je bilo zopet dosti govora o naslednjih generacijah 64-bitnega procesorja Itanium. Poleti naj bi v prodajo prišel Itanium >>Madison<< z delovnim taktom 1,5 GHz, v prihodnosti pa lahko pričakujemo še energijsko varčen Deerfield, ki bo namenjen strežniškim rezinam, krona družine pa bo leta 2005 procesor z delovnim imenom Montecito, za katerega napovedujejo vgrajen predpomnilnik, ki naj bi bil velik kar 18 MB.

Za velika podjetja, ki upravljajo veliko število računalnikov bo zanimiva Intelova iniciativa stabilne platforme Granite Peak, s katero naj bi zagotovili, da pri menjavi procesorjev strankam ne bo treba menjati tudi slike programske opreme, ki jo številna podjetja že uporabljajo za množično namestitev in pripravo računalnikov. To prinaša za upravljavce in serviserje daljšo stabilnost in manj sprememb, kar je brez dvoma dobrodošlo. Strojna oprema se bo lahko kljub temu menjala, neodvisno od programske.

Mobilni procesorji Manitoba. Brezžični izdelki, ki se preprosto premikajo med različnimi omrežji, celo tipi vmesnikov.

Tako kot vsako leto pa so nekateri Intelovi tekmeci, na čelu z AMDjem, v bližnjih hotelih kongresnemu centru v San Joseju, kjer se je odvijala konferenca, predstavljali svoje novosti. AMD je tako strankam kazal svoje Opterone, nVidia svoje najnovejše grafične pospeševalnike, Rambus pa svojo vizijo in prototipe novih tipov pomnilnikov. Toda soji žarometov so tudi tokrat sijali v glavnem na družbo Intel. Konferenca se nadaljuje, tako da lahko pričakujem še nekaj novosti.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji