Objavljeno: 1.8.2003

Intel in AMD pripravljata jesensko ofenzivo

Po tem, ko se je čez poletje tekma med proizvajalcema Intel in AMD vsaj kar se tiče predstavitve novih modelov nekoliko umirila, lahko že v začetku jeseni pričakujemo kopico novih, zmogljivejših procesorjev. AMD bo tako menda 22. septembra predstavil Athlon64, prvi 64-bitni mikroprocesor namenjen namiznim računalnikom, ki lahko s pridom izvaja tudi današnje 32-bitne programe, zato bo najbrž kmalu povsem zamenjal današnje izdelke Athlon XP. Velika možnost je tudi, da bo AMD kar sočasno predstavil tudi različico Athlon64-M, energijsko varčno različico procesorja, namenjeno prenosnim računalnikom. Zdaj je že jasno, da je za AMD za novi Athlon64 pridobil naklonjenost družbe Hewlett-Packard, vprašanje pa je, kdo bo še sledil s podporo v svojih sistemih.

Medtem tudi pri Intelu ne sedijo križem rok. Med novostmi je tudi procesor z delovnim imenom Deerfield, za katerim nastaja energijsko učinkovitejša različica procesorja Itanium2. Procesor naj bi se zato manj grel, pa tudi fizična velikost naj bi bila manjša, zato bo primeren za uporabo v takih sistemih, kot so strežniške rezine in delovne postaje. Imel naj bi 1,5 MB velik predpomnilnik in na zaetku deloval s taktom 1 GHz. Poleg tega naj bi bil procesor cenejši, z začetno ceno okoli 750 dolarjev, medtem ko je treba danes za sedanje Itaniume 2 odšteti vsaj 1.350 dolarjev.

Zanimivo je, da je cena Deerfielda postavljena le malo več kot 100 dolarjev višje od najzmogljivejših izdelkov za osebno rabo, zato nekateri že špekulirajo, da bi lahko bil Deerfield pravzaprav Intelov odgovor na Athlon64 in namenjeno celo trgu osebnih računalnikov. Jasno pa je Intel s tem korakom želi spodbuditi prodajo procesorjev Itanium 2, ki je bila doslej precej pod povpraševanji. S tako ceno pa bi Intel naredil pravo revolucijo tudi pri ostalih modelih iz svoje ponudbe, saj bi se morali zaradi tega najbrž precej poceniti predvsem procesorji Xeon DP in Xeon MP.

http://www.amd.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji