Objavljeno: 15.4.2010

Intel na IDF predstavil svojo vizijo prihodnosti

Na konferenci za razvijalce Intel Developer Forum je Intel predstavil svoje temelje, za razvoj enotnih strojnih in programskih rešitev, s katerimi je mogoče ustvarjati nove izkušnje ter zagotavljati preprosto uporabo in brezhibno povezovanje med napravami.

Z nedavno predstavitvijo procesorja Intel Xeon serije 7500 je procesorski gigant zaključil prehod na nagrajeno zasnovo mikroarhitekture čipov, ki nosi razvojno ime Nehalem. V manj kot 90 dneh je Intel v letu 2010 predstavil popolnoma nove procesorje za osebne računalnike, prenosnike in strežnike, ki povečujejo energijsko učinkovitost in hitrost ter vključujejo številne nove možnosti, s katerimi računalniki postanejo bolj prilagodljivi in zanesljivejši.

Razkrili so tudi nekatere prihodnje načrte. Mikroarhitektura Sandy Bridge temelji na Intelovi drugi generaciji 32-nanometrske proizvodne tehnologije, ki uporablja material Hi-K. Ti procesorji bodo prav tako prvi, ki bodo podpirali nabor ukazov Intel Advanced Vector Extension (Intel AVX). Intel AVX pospešuje trend prehoda k aplikacijam za splošno rabo z visokimi zahtevami glede zmogljivosti za računanje s plavajočo vejico. Med te aplikacije sodi obdelava slik ter video in zvočnih zapisov, pomembne pa so tudi tehnične aplikacije, kot so modeliranje in analiza tridimenzionalnih objektov, znanstvene simulacije ter finančne analize. Mikroarhitektura Sandy Bridge bo še naprej podpirala nabor ukazov Intel AES New Instructions, sedem programskih ukazov, ki pospešujejo šifriranje in dešifriranje podatkov. Sandy Bridge bo opremljen z Intelovimi grafičnimi jedri šeste generacije ter bo vseboval pospeševalce za računanje s plavajočo vejico, video in procesorsko zahtevno programsko opremo, povezano z večpredstavnostjo.

Prikazali so tudi novo uporabniško izkušnjo televizije, poimenovano Smart TV. Gre za brezhibno integracijo interneta s tradicionalno televizijo, prilagojenimi vsebinami in možnostmi iskanja. V središču te inovativne tehnologije je integriran sistem na čipu, procesor Intel Atom CE4100, ki je namenjen uporabi v napravah zabavne elektronike in zagotavlja izredno procesorsko zmogljivost, vrhunske zmožnosti dekodiranja video in zvočnih vsebin v visoki ločljivosti ter napredne grafične funkcionalnosti. Cilj tehnologije je poiskati nove načine, s katerimi je mogoče na televizijske sprejemnike pripeljati osebne vsebine, najljubše spletne strani in družabna omrežja. CE4100 je zasnovan za naprave zabavne elektronike, kot so predvajalniki Blu-ray, sprejemniki in digitalni televizijski sprejemniki, ki lahko zagotovijo izkušnjo Smart TV.

www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji