Objavljeno: 28.9.2003

Intel napoveduje "osebni strežnik"

Intel je predstavil prototip izdelka, ki naj bi ga v prihodnosti uporabljal vsak posameznik. Gre za tako imenovani osebni strežnik, ki bi hranil vse podatke o osebi in jih na željo uporabnika tudi priklical. Naprava je po velikosti primerljiva z ročnimi računalniki, razlikuje pa se po tem, da nima zaslona. Z drugimi napravami (in njihovimi zasloni) se povezuje preko vmesnika bluetooth, sicer pa strežnik poganja procesor XScale, podatke pa so hranjeni na pomnilniških karticah ali disku.

Čeprav naprava za osnovno delovanje ne potrebuje računalnika, pa je za napredno upravljanje s podatki potreben zaslon. Osebni strežnik uporablja prirejeno različico Linuxa, uporabniški vmesnik pa so pri Intelu razvili sami. Napravi je priložen tudi daljinski upravljavec, ki omogoča upravljanje z uporabniškim vmesnikom, če se osebni strežnik poveže zgolj z zaslonom, brez računalnika.

V trenutni razvojni različici osebni strežnik omogoča predvsem hrambo pomembnih podatkov, vendar so pri Intelu napovedali, da vidijo prihodnost naprave v tem, da shranjuje vse podatke, ki jih uporabnik pridobi tekom življenja, predvidoma preko majhne video kamere, s katero zmerom snema dogajanje okrog sebe. Po ocenah Intelovih strokovnjakov naj bi v tak znanstveno-fantastičen svet bili sposobni stopiti do leta 2012.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji