Objavljeno: 24.8.2009

Intel o prihodnosti procesorjev

Intel bo na jesenski razvojni konferenci spregovoril o naslednji generaciji procesorjev Westmere, ki bodo hitrejši, manjši in varčnejši, prišli pa bodo v prodajo tokom leta 2010. Nova generacija procesorjev bo prva, ki bo narejena v 32-nm arhitekturi, pri kateri pričakujejo precej višjo zmogljivost in manjšo porabo energije, kot pri sedanji 45-nm generacij izdelkov.

Prvi procesorji Westmere bodo namenjeni prenosnikom (delovno ime Arandale) in namiznim (Clarkdale) računalnikom. Viri blizu podjetja napovedujejo, da bo prva generacija vsebovala po dve jedri, vendar bo vsako jedro lahko izvajalo dve procesni niti sočasno. Govora je tudi o kar 4 MB velikih predpomnilnikih in vgrajenem krmilniku za pomnilnik, kar bo pohitrilo in poenostavilo izgradnjo računalnikov. Izboljšali naj bi tudi grafiko in predvsem funkcije za nadzor porabe energije.

Intel precej stavi na vzporedno procesiranje več zahtev hkrati, kar dokazuje tudi nedavni nakup dveh malih razvijalcev programske opreme (Clik in Rapidmind), ki sta pravzaprav specialista za razvoj algoritmov na področju vzporednega procesiranja. Znano je, da pisanje programov, ki lahko izkoriščajo vzporedno procesiranje precej bolj zapleteno kot pisanje programov z eno procesno nitjo, zato želijo pri Intelu olajšati razvojno pot in s tem pohitriti izkoriščenost svojih bodočih generacij procesorjev.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji