Objavljeno: 19.5.1999

Intel Pentium III 550 in mobilni Celeron 366

Intel je ponovno prenovil svoje družine procesorjev in predstavil hitrejše različice modelov Pentium III ter Celeron. Slednji so namenjeni rabi v prenosnih računalnikih. Prva novost je 550 MHz Pentium III, s čimer je ta model postal najhitrejši Intelov procesor v redni prodaji. Procesor ima enake lastnosti kakor dosedanji modeli Pentium III, le da je njegova frekvenca za 10 % višja. Precej višja je razlika med novim modelom in najhitrejšim 450 MHz procesorjem Pentium II. Pri procesorsko intenzivnih operacijah 3D je tako novinec hitrejši za do 108 % v primerjavi s prej omenjenim Pentiumom II. Priporočena cena novega modela je 744 dolarjev.

Druga novost je procesor mobile Celeron, namenjen za rabo v prenosnih računalnikih. Intel je hitrost procesorja povečal na 366 MHz, s čimer bodo omogočili hitrejše prenosnike v spodnjem in srednjem cenovnem razredu. Procesor ima vgrajen 128 KB predpomnilnik, stane pa 170 dolarjev. Z novim procesorjem Intel hkrati uvaja tudi nov tip procesorskega ohišja, imenovan Micro PGA, ki omogoča večjo prilagodljivost za vgradnjo v prenosnik. Ohišje Micro PGA meri le 32 x 37 milimetrov, v višino pa 6 milimetrov. Kljub temu da so kontakti dolgi le 1,25 mm, je procesor pripravljen za uporabo s podnožji, tako da lahko proizvajalci poljubno kombinirajo osnovne plošče in procesorje. Intel namerava novo ohišje postopoma vpeljati pri vseh mobilnih procesorjih Celeron in Pentium II.

Sočasno s predstavitvijo novega mobilnega Celerona 366 so pri Intelu predstavili tudi nova nabora 440MX in 440ZX, ki sta namenjena prenosnim računalnikom. Oba sta namenjena predvsem spodnjemu cenovnem razredu, saj z nižjo ceno in manjšimi tehničnimi zahtevami omogočata izdelavo cenejših prenosnikov. 440ZX je nabor, ki je izpeljan iz podobnega nabora za namizne računalnike, nudi pa podporo za vodilo AGP in s tem hitrejšo grafiko pri cenejših prenosnikih. 440MX nudi veliko število dodatnih funkcij v enem samem vezju, zato je namenjen predvsem najmanjšim mini prenosnikom. Poleg drugih funkcij nudi podporo za programsko izvedbo zvočne kartice in modema.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji