Objavljeno: 24.8.2005

Intel predstavil nove procesorje

V San Franciscu se je začel Intel Developer Forum (IDF), na katerem je predsednik uprave podjetja Intel, Paul Otellini, podrobno predstavil prihajajoče izdelke največjega svetovnega izdelovalca procesorjev. Kot je sam omenil, je njihovo skupno sporočilo, da je merjenja zmogljivosti procesorjev v megahercih in gigahercih konec, namesto tega pa bomo v prihodnje spremljali predvsem razmerje med zmogljivostjo in porabo energije. Razlog se skriva predvsem v čedalje večji potrebi po prenosnih napravah, kot so prenosniki, pametni telefoni in predvajalniki večpredstavnih vsebin, kjer igra poraba energije zelo pomembno vlogo.

Otellini je predstavil mikroarhitekturo naslednje generacije, ki zaenkrat še nima imena. Združuje elemente mikroarhitekture Netburst, ki je temelj procesorjev Pentium 4, z značilnostmi varčnih procesorjev Pentium M, ki so srce platforme Centrino. Na njej bodo temeljili trije novi dvojedrni prcesorji v 65-nanometrski tehnologiji, ki bodo na trgu v drugi polovici prihodnjega leta; Woodcrest za strežnike, Conroe za namizne računalnike in Merom za prenosne naprave. Vsi izdelki bodo 64-bitni in bodo podpirali zaupanja vredno platformo ter virtualizacijo in dodali možnosti upravljanja. Na konferenci so že demonstrirali procesorje, ki so poganjali operacijska sistema Windows in Linux (Fedora).

Prvi mož Intela je še napovedal, da bo podjetje do konca desetletja predstavilo novo arhitekturo na osnovi x86, ki bo porabila 10-krat manj energije od najbolj varčnih procesorjev danes, okoli 0,5 W. Prav tako naj bi uporabniki že prihodnje leto skupno prihranili čez milijardo dolarjev stroškov elektrike za vsakih 100 milijonov prodanih procesorjev. Poraba v prenosnikih naj bi bila 5, v namiznih računalnikih 65 in v strežnikih 80 W.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji