Objavljeno: 5.5.2011

Intel predstavlja 3D tranzistorje

Intel je predstavil pomembno tehnološko novost, s katero si obetajo razvoj še hitrejših procesorjev ob hkrati precej nižji porabi energije. Glavna novost novega 22-nm proizvodnega procesa in arhitekture je povsem nov tip tranzistorjev, ki jim pri Intelu pravijo Tri-Gate ali kar 3D tranzistorji.

Namesto ploščatega polprevodnika, ki je uporabljen v današnjih tranzistorjih (temu bi lahko rekli 2D), bo v novih tranzistorjih to 3D struktura, kjer bo dvignjen, miniaturnemu tramu podoben polprevodnik pod vrati imel tri površine in s tem prenašal večje tokove, brez da bi za to porabili bistveno več prostor. Novi procesorji naj bi imeli na ta način podvojeno gostoto tranzistorjev (pri prehodu iz 32 na 22 nm arhitekturo), okoli 37% višjo zmogljivost, a hkrati le polovično porabo energije glede na današnje izdelke.

Prvi procesorji, ki bodo temeljili na 3D tranzistorjih, bodo novi izdelki z delovnim imenom Ivy Bridge. Nova tehnologija Intelu med drugim omogoča nadaljevanje razvoja tehnologije v okviru znamenitega Moorovega zakona. Analitiki menijo, da ima Intel na tem področju dve do tri leta prednosti pred tekmeci, ki tudi razvijajo podobne arhitekture. Po nekaterih napovedih naj bi bil Intel v letih 2013 ali 2014 pripravljen za 14-nm tehnologijo, po letu 2015 pa morda lahko pričakujemo izdelke s samo 10-nm arhitekturo.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji