Objavljeno: 6.6.2007

Intel predstavlja nabor 3 Series Chipset

Intel je na tajvanskem sejmu Computex razkril načrte za novo generacijo sistemskih naborov s skupnim imenom Intel 3 Series Chipset, ki bo prinesel osebnim računalnikom večjo zmogljivost, varnejše, energijsko varčnejše in tišje delovanje. Nova generacija, ki nastaja pod delovnim imenom "Bearlake", bo hkrati osnovni nabor za prihajajočo generacijo 45 nanometrskih procesorjev "Penryn", ki bodo predstavljeni v drugi polovici leta. Obenem bo osnova za naslednike tehnologij Intel Viiv in Intel Vpro, ki nastajajo pod projekti "Salt Creek" in "Weybridge".

Ključne novosti nabora Intel 3 Series so nove tehnologije pri pomnilnikih in vodilih. Novi nabor bo podpiral pomnilnike DDR2 s taktom do 800 MHz in novejše pomnilnike DDR3 s taktom do 1.333 MHz. Pomembna novost bo podpora za sistemsko vodilo PCI Express 2.0, ki bo praktično podvojila prepustnost podatkov, zlati v kombinaciji z grafičnimi karticami. Posebna podpora bo namenjena vključitvi tehnologije Intel Turbo Memory za hitrejši zagon operacijskih sistemov in programov.

Novi nabori bodo na voljo tudi z različnimi integriranimi grafičnimi pospeševalniki, ki nosijo za zdaj delovna imena Intel G33 in Intel G35. Znano je že, da bo vgrajena podpora za strojno podporo posnetkov visoki ločljivosti Intel Clear Video, podprti bodo vmesniki HDMI, grafika pa bo razbremenila dekodrianje posnetkov z nosilcev Blu-ray in HD-DVD. Zmogljivejši Intel G35 bo imel vgrajeno podporo za programski vmesnik Microsoft DirectX 10. Zanimivo, da so novi grafični procesorji že na voljo in to pred prihodom samega nabora, ki bo predvidoma nared v tretjem četrtletju.

Vse različice naborov bodo podpirale do šest diskov, tehnologijo Intel High Definition Audio za prostorski zvok 7.1, tehnologija Quiet System Technology pa obeta zmanjšanje hrupa pri delovanju računalnika zaradi zmanjšanih potreb po hlajenju.

Pri Intelu so še sporočili, da pripravljajo procesor Intel Core 2 Extreme za prenosne računalnike, s čimer bodo ponudili večjo zmogljivost tudi za mobilne navdušence iger. Intel poleg tega razvija tehnologijo za precej cenejše računalnike, kot so doslej na voljo z dosedanjo Intelovo tehnologijo. Skupaj s partnerjem Asus tako pripravljajo niz mobilnih računalnikov, med katerimi naj bi bil tudi tak s ceno pod 200 dolarji, namenjen pretežno trgom v razvoju.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji