Objavljeno: 13.8.2002

Intel pridobil proti AMD-ju

Podjetje Mercury Research, ki sledi gibanjem v prodaji procesorjev za osebne in prenosne računalnike ter Microsoftove igralnike Xbox, je objavilo rezultate svoje raziskave za drugo četrtletje. Celotna prodaja procesorjev je upadla za 10 odstotkov, vendar se je pri tem Intelov tržni delež zvišal za dva odstotka na 82,8, medtem ko je AMD-jev padel za 2,6 odstotka na 15,6 odstotka. Oba manjša proizvajalca, Transmeta in Via, sta zabeležila nekoliko večjo prodajo kot v prejšnjem četrtletju, vendar imata oba le majhen delež.

Analitiki ugotavljajo, da je Intel tako že šesto četrtletje zapored uspel povečati tržni delež, kar pripisujejo dobri promocijski strategiji z mnogimi napovedmi novih izdelkov in agresivnemu zniževanju cen. Čeprav so AMD-jevi procesorji tipično precej cenejši od Intelovih, pa so cene manj zmogljivih modelov, ki se trenutno najbolje prodajajo, enake. Pri zmogljivejših modelih, kjer so AMD-jeve cene konkurenčne, pa ima Intel znatno prednost zaradi višjih frekvenc delovanja procesorjev Penium 4 v primerjavi z AMD-jevimi Athloni, kar premami mnoge kupce.

Raziskava ugotavlja, da bo AMD do predstavitve nove generacije procesorjev z delovnim imenom Hammer konec leta težko izboljšal svoj tržni delež, takrat pa se znajo trendi rasti spremeniti. Kar se tiče proizvajalca varčnih procesorjev Trasmeta, pa analitiki ugotavljajo, da se prodaja njihovih procesorjev sicer veča, vendar pa bo podjetje moralo poskrbeti za bolj varčno poslovanje, saj je nedavno objavilo 35 milijonov dolarjev izgube, zaradi česar bodo morali odpustiti kar 40 odstotkov delovne sile.

http://www.intel.com

http://www.amd.com

http://www.transmeta.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji