Objavljeno: 26.7.2004

Intel razkriva bodoče Itaniume

Intel je spregovoril o nekaterih podrobnostih novih procesorjev Itanium, ki bodo prišli v prodajo naslednje leto. Procesorji, ki nastajajo pod delovnim imenom Montecito bodo vsebovali tehnologijo SpeedStep, ki jo že poznamo v mobilnih različicah Intelovih procesorjev za prenosnike. Intaniumi bodo tako zmanjšali delovni takt in na ta način privarčevali do 20% energije v obdobjih z zmanjšano procesorsko aktivnostjo.

Pri Intelu bodo tudi povišali delovne takte vodila (667 MHz namesto 400 MHz) ter jedra (2 GHz namesto 1,5 GHz). Procesorji bodo podpirali tudi po več podatkovnih vodil, kar bo prišlo prav predvsem v sistemih z velikim številom procesorjev (32 in več).

Med pomembne novosti sodi tudi podpora za hipernitnost, kot jo že poznamo v procesorjih Pentium in Xeon. Novi Itaniumi bodo poleg tega v posameznem procesorju vsebovali po dve jedri, kar pomeni, da bodo navzven vidni kot štrije logični procesorji. S tem naj bi skupno povečali zmogljivost za 10 do 20%.

Montecito bo vseboval tudi tehnologijo Pellston, ki bo omogočala lažjo diagnostiko in samodejno popravljanje sistema. Procesor bo v primeru okvare tako lahko samodejno izključil posamezne dele, kot je del predpomnilnika z napakami. Tehnologija Silverdale pa bo omogočila učinkovitejše delovanje v sistemih z navideznimi strežniki, kot so VMware in MS Virtual Server.

Znano je že, da bo projektu Montecito sledil procesor Tukwila, ki bo približno v letu 2007 prinesel več jeder na procesor (najmanj 4, cilja pa je menda kar 16) ter druge izboljšave. Tukwilla bo med drugim vseboval tudi novo tehnologijo za strojno virtualizacijo navideznih sistemov, kar je koncept znan iz velikih mainframe računalnikov.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji