Objavljeno: 18.7.2010

Intel razvija pametne daljince

V časih, ko televizorji postajajo vse bolj interaktivne naprave, potrebujemo tudi bolj pametne naprave, s katerimi jih krmilimo. To je bilo vodilo za raziskovalce laboratorija Intel Labs, ki so razvili prototip daljinskega upravljavca, ki zna zaznati osebo in prilagoditi menuje ter delovanje vsakemu posamezniku v družini.

Inženirji so si idejo sposodili pri pametnih telefonih in so v daljinca vgradili merilnik pospeškov. Poleg tega merijo čas pritiska posamezne tipke in še nekaj podrobnosti. Na ta način znajo razlikovati denimo levičarja od desničarja, z dodatnimi parametri pa še marsikaj več. Testiranje pri nekaj povprečnih štiričlanskih družinah je pokazalo, da zna prototip pravilno razpoznati posameznika v 70-80% primerov, kar se da še izboljšati.

Ko daljinec razpozna osebo, zna prilagoditi menuje na malem zaslonu občutljivem na dotik. Na ta način dobi vsakdo svoje priljubljene kanale, dostop do spletnih storitev in tak dalje. Ker pri Intelu razmišljajo o dvosmerni komunikaciji s televizorjem, bo daljinec lahko identiteto uporabnika posredoval televizorju, ta pa spletnim storitvam in bo tako denimo odprl poštni predal posameznika brez izbire osebe in vnašanja gesla.

http://www.intel.com/research

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji