Objavljeno: 1.5.2003

Intel še spreminja načrte za Itanium

Pri Intelu bodo do konca leta ponudili programsko opremo, s pomočjo katere bodo lahko uporabniki optimizirali delovanje 32-bitnih programov v novem procesorju. Procesorji Itanium imajo namreč vgrajen tudi elektronski sklop, ki omogoča delovanje 32-bitnih programov za procesorje z arhitekturo IA-32, kot so procesorji Xeon in Pentium. Vendar pa taki programi v Itaniumu delujejo zelo počasi - zato so pri Intelu takšno uporabo procesorjev odsvetovali.

Novi programski vmesnik, imenovan IA-32 Execution Layer, z delovnim imenom btrans, pa bo novi generaciji procesorjev Itanium z delovnim imenom Madison in delovno frekvenco 1,5 GHz omogočil delovanje 32-bitnih programov s hitrostjo, kot da bi tekli v procesorju Xeon MP 1,5 GHz. Intelov programski modul Execution Layer namestimo v operacijski sistem, program pa skrbi za emulacijo procesorja IA-32, kar se lahko izkaže za procesorsko zahtevno nalogo.

Sicer pa bi taka Intelova strategija lahko onemogočila glavno prednost AMD-jevih procesorjev Opteron, ki omogočajo tako uporabo 32-bitnih, kot tudi 64-bitnih programov. Tudi uporabniki Itaniumov se bodo namreč lahko odločali za postopen prehod na novo, 64-bitno tehnološko raven, pri tem pa ne bodo imeli več nadležnih težav pri uporabi 32-bitnih programov. Programsko in strojno podporo za IA-32 v procesorjih Itanium podpirata tudi Microsoft in SuSE, prav tako pa Hewlett-Packard, ki je že napovedal celovito prenovo strežnikov, ki bodo že v kratkem temeljili na tehnologiji Itanium 2.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji