Objavljeno: 10.8.2003

Intel Yamhill - ne pred letom 2005

Po tem, ko je AMD razkril svojo 64-bitno strategijo, tako na strežnikih, kot odjemalcih, so se okrepile govorice, da na podobni tehnologiji intenzivno dela tudi Intel. Delovni projekt menda nosi ime >>Yamhill<<, pod njim pa nastajajo 64-bitne razširitve obstoječih 32-bitnih ukazov arhitekture x86. Toda analitiki opozarjajo, da morebitno rešitev ne smemo pričakovati pred letom 2005.

Govorice o 64-bitni razširitvi ukaznega nabora so se pojavile približno tedaj, ko je svoje prve načrte razkril tudi AMD. Intel sicer pri 64-bitni arhitekturi stavi na procesorje Itanium2, toda ta je na voljo le za strežnike. AMD namerava že v začetku jeseni predstaviti poleg strežniških Opteronov tudi 64-bitni Athlon64, ki pa je namenjen predvsem namiznim računalnikom.

Če bo AMD-jeva poteza uspela in bodo ob temu s sabo povlekli tudi proizvajalce programske opreme, lahko zagotovo pričakujemo tudi hitrejši vstope tehnologije Yamhill v končne izdelke. Najverjetneje pa se bo to zgodilo z procesorjem Pentium 5 (delovno ime Prescott) ali še kasneje.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji