Objavljeno: 22.5.2003

Intel z novim naborom 865 sprožil val novih računalnikov PC

Intel je uradno predstavil nov sistemski nabor z oznako 865, ki so ga doslej razvijali pod delovnim imenom Springdale, s čimer so odprli pot novi generaciji osebnih računalnikov. Intel je sočasno predstavil tudi tri nove procesorje Pentium 4 s takti 2,80 in 2,60 ter 2,40 GHz, podporo za hipernitnost ter s sistemskim vodilom pri 800 MHz.

Nova sistemska nabora sta pravzaprav dva in sicer 865G in 865PE. Nabora podpirata tehnologijo HT, 800 MHz sistemsko vodilo in nekatere druge novosti, na kar so čakali skoraj vsi proizvajalci osebnih računalnikov, zato je predstavitev teh izdelkov sprožila tudi niz najav novih računalnikov.

Sistemski nabor 865G označuje hkrati tudi začetek programa Intel Stable Image Platform Program, predstavljenega na februarskem Intel Developer Forum. Program, prej imenovan Granite Park, zagotavlja poslovnim kupcem vsaj 12 mesecev brez sprememb pri sistemskem naboru in gonilnikih, kar upravljavcem IT omogoča lažje upravljanje, nameščanje in vzdrževanje računalnikov. Pole hipernitnosti in hitrejšega sistemskega vodila novi nabor 865G prinaša tudi sta integriran grafični pospeševalnik in gigabitni ethernet. Grafično jedro imenovano Extreme Graphics 2, cilja predvsem na množični segment namiznih poslovnih in potrošniških rešitev.

Med ostalimi novostmi so podpora za grafično vodilo AGP8x, vgrajen krmilnika USB 2.0 in Serial ATA (s hitrostjo 1,5 Gb/s). Intel 865G podpira dvokanalni pomnilnik DDR400/333/266 MHz, kar še dodatno pospešuje delovanje tovrstnih sistemov. Poleg tega ponuja tudi namensko omrežno vodilo, ki temelji na tehnologiji Communications Streaming Architecture (CSA). CSA v navezi z novim gigabitnim omrežnim krmilnikom Intel PRO/1000 CT Desktop Connection podvoji pasovno širino, ki je na voljo v današnjih rešitvah na vodilu PCI. Tu je še možnost opcijskega integriranega krmilnika RAID, ki izrablja vmesnik in diske Serial ATA.

Sistemski nabor 865PE ima prav tako podporo za sistemsko vodilo s taktom 800 MHz in dvokanalni pomnilniku DDR400, nima pa vgrajenega grafičnega pospeševalnika.. Tretji vezni nabor 865P podpira le dvokanalni sistemski pomnilnik DDR333/266, grafični vmesnik AGP 8x ter s sistemski vodili s takti 533 in 400 MHz. Za proizvajalce računalnikov je Intel oznanil tudi dobavljivost petih osnovnih plošč za namizne sisteme: nove plošče velikosti ATX so D865PERC, D865PERL in D865GBF, manjše plošče vrste micro-ATX pa D865PESO ter D865GLC.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji