Objavljeno: 22.6.2004

Intel z novimi nabori in procesorji

Intel je uradno predstavil nove sistemske nabore 915 in 825, ki smo jih doslej poznali pod delovnimi imeni Grantsdale in Alderwood. Novi nabori se uvrščajo v zgornji cenovni razred, prinašajo pa pomembne novosti na področju vodil, grafike in zvočne podpore. Nova nabora tako podpirata vodilo PCI Express, ki bo postopoma nadomestilo dosedanje vodilo PCI, pomembna pa je tudi uvedba pomnilnika DDR 2, ki zagotavlja večjo prepustnost podatkov ob vse zmogljivejših procesorjih.

Na začetku bodo na voljo trije nabori in sicer Intel Express 915G, 915P in 925X, od teh pa ima le prvi vgrajen novo grafično jedro Graphics Media Accelerator 900 (GMA 900), ki zagotavlja hitrejše delovanje, večjo 3D zmogljivost in podporo za vodilo PCI Express. Med drugim podpira tudi video pospeševanje, vključno s podporo za TV z visoko ločljivostjo (HDTV). Z novo generacijo naborov Intel v namizne računalnike uvaja tudi brezžično tehnologijo, saj je mogoče osnovne plošče dopolniti z moduli Intel ProWireless 2225BG in s tem zagotoviti brezžično komunikacijo po standardu 802.11g (54 Mb/s).

Pomembna novost v novem naboru je podpora za zvok z visoko ločljivostjo (High Definition Audio, HDA), ki omogoča predvajanje prostorskega zvoka kar prek osmih kanalov (7.1). Intel je povrh vsega poskrbel za programsko prilagodljivost zvočnega podsistema, saj lahko vse kanale nastavljamo posamično in jih celo spremenimo v več vzporednih stereo kanalov, od katerih vsak predvaja svoj vir zvoka. Prostorski zvok je že v osnovi vgrajen v nabor Intel Express 925X.

Skupaj z novimi naboru je Intel predstavil tudi nove različice procesorjev >>Prescott<<, med katerimi je tudi Pentium 4 560, različica s taktom 3,6 GHz. Novi procesorji, ki so na voljo tudi v različicah 530 (2,8 GHz), do 550 (3,4 GHz) imajo tudi nov tip ohišja, imenovan LGA 775, namenjeni pa so pretežno za rabo v osnovnih ploščah z novimi nabori. Vsi delujejo s taktom vodila 800 MHz, stanejo pa od 178 do 1.000 dolarjev.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji