Objavljeno: 6.4.2003

Intel za specifikacije delovanja robotov

Pri Intelu razvijajo standarde, ki naj bi določali kako bodo delovali razmeroma poceni roboti za komecialno uporabo v tovarnah in na terenu. Proizvajalec procesorjev je že pred dvema letoma ustanovil Združenje za tehniko razvoja robotike (Robotics Engineering Taks Force), v katerega se je včlanilo že nekaj podjetij in organizacij, sedaj pa se trudijo osamosvojiti od podjetja.

Intelov razvoj robotike se ne osredotoča na mehanske dele, temveč želijo določiti zgradbo in delovanje elektronike, ki bo tovrstne robote poganjala. Tako bi se lahko razvijalci končnih izdelkov ukvarjali predvsem z gibanjem robotov, vidom, oziroma prepoznavo prostora in objektov ter sistemi umetne inteligence. Trenutni referenčni modeli precej spominjajo na ročne računalnike; poganja jih procesor XScale, na voljo pa imajo tudi nekaj pomnilnika in brezžične vmesnike.

Intelovo tehnologijo za razvoj robotov že uporabljata specializirani podjetji iRobot in Acroname, pri Intelu pa so povedali, da se dogovarjajo z dvema pionirjema iz področja robotike, japonsko Hondo in korejskim Samsungom. Velik interes za to področje kažejo tudi raziskovalne inštitucije kot je DARPA, ki sodi pod ameriško vojsko, Nasin Jet Propulsion Laboratory ter priznani univerzi Georgia Tech in MIT.

Trenutno zelo pomemben projekt Združenja za tehniko razvoja robotike je navigacija robotov, ki naj bi delovala na principu tako imenovanih Bayesovih omrežij, naprednih matematičnih izračunov, ki vključujejo elemente umetne inteligence in temeljijo na verjetnosti.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji