Objavljeno: 1.6.2011

Intel želi Ultrabooke

Intel je na sejmu Computex predstavil načrte za novo kategorijo prenosnikov, ki so jo poimenovali Ultrabook, predstavljala pa naj bi nekakšnega križanca med današnjimi netbooki in tabličnimi računalniki. Novi prenosniki naj bi bili predvsem zelo tanki, zgornja meja naj bi bila debelina 20 mm, prvi prikazani izdelki, kot je Asus UX21, pa merijo le okoli 17 mm.

Po napovedih Intela naj bi nova kategorija izdelkov že konec leta 2012 predstavljala okoli 40% vseh potrošniških računalnikov. Ambiciozen načrt, če upoštevamo dejstvo, da bodo prvi modeli nared šele proti koncu letošnjega leta. Intel napoveduje na začetku cene, ki bodo pod 1.000 dolarji, vendar naj bi v prihodnosti še padle. Med drugim naj bi Ultrabooki vsebovali nove generacije procesorjev Intel Core, kot so Ivy Bridge in predvsem sistem na čipu (SoC) z delovnim imenom Haswell, ki bo menda omogočil spust cene na raven okoli 600 dolarjev.

Intel sicer tudi precej stavi na procesorsko platformo Medfield, ki bo osnova številnim tabličnim računalnikom in predvidoma tudi pametnim telefonom v prihodnjih mesecih in letih. Tu stavijo predvsem na operacijske sisteme Android in MeeGo, napovedujejo pa izdelek debeline le 9 mm in teže okoli 0,7 kg (pri tablicah). Ti bodo nared v začetku 2012.

Analitiki so do nove platforme nekoliko skeptični in menijo, da Intel promovira nekaj, kar že danes obstaja (netbooki, Apple MacBook Air), le v drugačni embalaži. Mnogi so tudi kritični do Intela, ki še naprej širi portfelj in je premalo osredotočen na izdelke, ki so resnično unikatni.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji