Objavljeno: 6.5.2010

Intelov Atom Z6 tudi za telefone

Intel je uradno predstavil dolgo napovedovani mikroprocesor Atom Z6 in platformo, ki je namenjena za rabo v mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih. Projekt z delovnim imenom Moorestown je Intelova vstopnica na trg pametnih telefonov, kjer velikan med proizvajalci procesorjev doslej ni bil prisoten.

Tehnološko je osnova precej podobna procesorjem za današnje netbooke, vendar za delovanje potrebuje bistveno manj energije. Tipičen telefon velikosti priljubljenega BlackBerrya naj bi z Intelovo tehnologijo brez težav deloval 10 dni v mirovanju. Pri aktivnem delovanju naj bi zagotavljal vsaj pet ur delovanja pri polni obremenitvi. Med drugim so to dosegli tako, da je skoraj vse potrebno za izdelavo sistema na enem čipu (torej vsebuje tudi grafiko, pospeševanje videa,...), potrebna sta le dva manjša podporna in seveda periferne naprave.

Po drugi strani pa je nov procesor zelo zmogljiv, saj Intel navaja, da je sposoben dekodiranja video posnetkov v polni ločljivosti HD (1080p). Konkurenčni izdelki, ki temeljijo pretežno na osnovi jedra ARM sicer porabijo manj energije, vendar nudijo tudi precej nižjo zmogljivost. Že v startu bo Intel ponudil različice s frekvenco 1,5 GHz za telefone in 1,9 GHz za tablične računalnike.

Atom Z6 kot platforma ima že najavljeno tudi podporo s strani proizvajalcev operacijskih sistemov in programov. Intel in Nokia bosta na platformi ponudila sistem MeeGo (kot plod nedavno združenih platform Intel Moblin in Nokia Maemo), svojo podporo pa je najavil tudi Google s platformo Android. Med proizvajalci programske opreme lahko pričakujemo podporo Adobe (Flash), Microsoft (Silverlight) in Skype, seznam pa se hitro podaljšuje.

Med prvimi telefoni z Intelovim Atomom bo pametni telefon Aava.

Atom Z je narejen v novi 0,45-nm tehnologiji, ki bistveno zmanjšujejo porabo energije.

Atom Z bo primeren tudi za tablične računalnike, kakršen je OpenPeak OpenTablet 7.

LG je prototip GW990 s platformo Moorestown predstavil že januarja.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji