Objavljeno: 16.8.2002

Intelov Banias s premalo GHz?

Transmetini procesorji Crusoe se v prenosnikih niso najbolj prijeli, vendar pa je dejstvo, da so prebudili Intel, ki se v zadnjem času trudi izdelati kar najbolj varčne procesorje. Hitrost ni vse, pri prenosnih računalnikih je trajanje akumulatorja enako, če ne še bolj, pomembno.

O Intelovem novem mobilnem procesorju z razvojnim imenom Banias se že dolgo šušlja. Na tržišče naj bi prišel leta 2003, v začetku pa bo na voljo s frekvencami delovanja 1,4, 1,5 in 1,6 GHz, kasneje pa morda tudi 1,3 GHz. Za kupce, ki jih je ravno Intel navadil, da so megahertzi (oz. gigahertzi) vse, na kar je treba biti pozoren (tako so v zadnjem času veliko pridobili v primerjavi z AMD, ki frekvenčno ne sledi več Intelu), bo to verjetno šok. Takrat bodo v prodaji že 2,4 in več GHz mobilni Pentiumi 4, že danes pa so celo v najmanj zmogljivih prenosnih računalnikih na voljo Celeroni s taktom 1,2 GHz.

Intel v primeru Baniasa trdi, da frekvenca ne pove vsega, saj bo procesor zmogel več operacij v enem ciklu kot Pentium 4. Procesor naj bi bil zmogljivejši od takratnih mobilnih Pentiumov 4, hkrati pa naj bi porabil 25% manj električne energije.

O sami zgradbi procesorja je znano le malo. Razvit je bil v Izraelu, Intel pa trdi, da je procesor povsem nov in ne temelji niti na Pentiumu 3 niti na Pentiumu 4. Seveda pa bo brez težav izvajal vse programe pisane za dosedanjo Intelovo arhitekturo procesorjev. Več bo verjetno znano na septembrskem IDF (Intel Development Forum) ali na oktobrskem Microprocesor Forumu.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji