Objavljeno: 19.6.2009

Intelov pogled v prihodnost

Intel je sredi junija priredil tradicionalni dan odprtih vrat, kjer so javnosti pokazali nekatere izmed projektov, ki bodo najbrž zaznamovali prihodnost. Research@Intel Day je prireditev, na kateri raziskovalci iz Intelovih laboratorijev predstavljajo svoje dosežke, ki so lahko na različni stopnji uresničljivosti v praksi. V preteklosti so bile prav na takem dogodku prikazane naloge, ki danes igrajo pomembno vlogo v izdelkih, ki jih uporabljamo vsakodnevno.

Na dnevu odprtih vrat je bilo skupno predstavljenih čez 40 projektov iz različnih področij. Intel je denimo prikazal prototip sistema za računalniški vid, ki s pomočjo napredne programske opreme razpoznava predmete okoli sebe. Prikazali so tudi naslednjo stopnjo razvoja brezžičnega prenosa električne energije, kjer tokrat lahko na ta način napajajo zvočnike, povrh vsega še bolj energijsko učinkovito kot v predhodnih prototipih, kjer je so na ta način napajali žarnico.

Precej bolj realistični so dosežki na področju mobilnih naprav. Intel je tako pokazal novo tehnologijo, ki bo najbrž našla pot v projekt Moorestown, pod katerim se nahaja naslednja generacija procesorjev Atom. Ključno je novo spoznanje za varčevanje z energijo v fazi mirovanja, kar je stanje, v katerem so večino časa mobilni telefoni. Nova tehnologija v takem stanju porabi kar 50-krat manj energije, kot današnji procesorji. Intel trdi, da je to prvi korak za uporabo zmogljivejših procesorjev (tudi na arhitekturi x86) v najmanjših mobilnih napravah, celo telefonih.

Intel se precej ukvarja tudi s programsko opremo, predvsem kar se tiče internetnih tehnologij in 3D grafike. Na prvem področju so prikazali zanimivo orodje, ki omogoča iskanje nasprotij na internetu. Med tem ko iščemo in prebiramo določeno informacijo, sistem v ozadju preveri verodostojnost dobljenih informacij. Če najde spletne strani z različnimi podatki, ustrezne podatke osvetli in uporabniku ponudi razlago, kje prihaja do razhajanj. Prikazali so tudi prototip 3D vizualizacije, ki uporabnika postavlja v navidezno okolje s precej večjo stopnjo realizma, kot smo vajeni danes.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji