Objavljeno: 10.4.2010

Intelov program bere misli

Intel je na konferenci Tech Heaven v New Yorku prikazal prototip rešitve, ki omogoča razpoznavo človekove misli zgolj z osebnimi računalniki in bralniki za upodabljanje z magnetno resonanco (MRI), s katerimi lahko grafično ponazorimo možganske valove. Rešitev so razvili v sodelovanju z univerzama Carnegie Mellon in Pittsburgh, za zdaj pa deluje le v nadzorovanem okolju in pri razmeroma preprostih nalogah razpoznave posamezne misli.

S pomočjo bralnika možganskih valov lahko v računalniku ponazorimo vzorce, ki se v možganih pojavijo pri posamezni misli osebe. Znanstveniki so ugotovili, da se določeni vzorci v možganskih valovih pri istih besedah ponavljajo, zato so razvili poseben algoritem, ki s primerjavo in statistiko razmeroma zanesljivo "ugane" uporabnikovo misel. Pri razlikovanju besed "hlev", "hiša" in "izvijač" je denimo sistem pravilno razpoznal deset misli v zaporedju, kar je v primerjavi s preteklimi poizkusi na tem področju zelo lep dosežek.

Glavna ovira za praktično rabo so danes razmeroma velike in drage naprave MRI, ki so velike toliko, kot tiste v bolnišnicah. Toda znanstveniki tudi na tem področju delajo velike korake naprej in v obliki prototipov je že mogoče videti bralnike velikosti manjše čelade. Programska oprema je še v zgodnjih razvojnih fazah vendar obljublja, da bomo morda nekega dne krmilili računalnike in robote zgolj z uporabo misli.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji