Objavljeno: 20.8.2003

Intelova razvojna pot

Intel načrtuje niz novih procesorjev in sistemskih naborov, s katerimi bo skušal ohraniti in povečati zanimanje kupcev. Glavna novost, ki jo pričakujemo pred koncem leta je procesor Prescott, naslednik sedanjih Pentiumov 4, ki še nima dokončnega imena. Glavna značilnost novega procesorja bo 90-nanometrska arhitektura, ki bo omogočala višje delovne takte - na začetku 3,2 in 3,4 GHz, v prvi polovici 2004 pa še 3,6 in 3,8 GHz. Po sedanjih načrtih naj bi do konca leta 2004 ta procesor dosegel takte 4 oziroma 4,4 GHz.

Obenem pa Intel želi Prescott ponuditi tudi v cenejših različicah 2,8 in 3 GHz, ki bodo najbrž sledile še pred koncem leta ali takoj na začetku 2004. V prvem polletju 2004 naj bi nato prišel na vrsto novi Celeron, ki bo temeljil na jedru procesorjev Prescott. Sprva v različicah z 2,8 in 3,06 GHz.

Precej se bo dogajalo tudi na področju sistemskih naborov. Največja pričakovanja so na naboru Grantsdale, ki bo podpiral najzmogljivejše različice procesorjev Prescott. Z njim prihaja vodilo PCI Express, podpora za pomnilnik DDR II (s takti 400 in 533 MHz), pa tudi druge novosti. V pripravi je tudi različica Grantsdale-G, ki bo vsebovala tudi grafični pospeševalnik. V pripravi so tudi nasledniki z delovnimi imeni Alderwood in Lakeport, zanimiv pa bo tudi nabor Alviso, ki bo podpiral mobilne procesorje zgrajene na jedru procesorja Prescott. Tega lahko pričakujemo šele v drugi polovici leta 2004.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji