Objavljeno: 17.8.2001

Intelovi kratkoročni načrti na področju PC

Pentium 4 kljub vsem vloženim (marketinškim) naporom in sredstvom še vedno ni glavna oziroma edina izbira za zahtevne kupce. Najpomembnejši razlog ostaja previsoka cena procesorja, še bolj pa celotnega sistema (temelječega na naboru i850 in pomnilniku RDRAM) v primerjavi s podobno zmogljivimi AMD-jevimi Athloni. Vendar Intelu še ni zmanjkalo potez, s katerimi upajo na veliki povratek. Glede na njihov najnovejši načrt (road map) bodo pospešili predstavljanje najhitrejših različic Pentiuma 4; le ta naj bi presegel 2 GHz mejo precej pred koncem leta, kot je bilo prvotno zamišljeno. Hkrati bodo z agresivno cenovno politiko znižali cene počasnejšim različicam, kar naj bi jim povečalo konkurenčnost. Predstavitev 2 GHz različice in pocenitve so napovedane za 26. avgust (1,8 in 1,7 GHz modeloma naj bi cene padle kar za okoli 50%), 28. oktobra pa naj bi prišlo do še ene (manjše) pocenitve. Spodnjemu delu tržišča bo še naprej namenjen procesor Celeron, ki bo do konca leta presegel gigaherčne hitrosti (govori se celo o 1,2 GHz), verjetno pa bodo na voljo že tudi prvi primerki izdelani na osnovi jedra Tualatin. Po vsem sodeč namerava Intel >>pokopati<< Pentium III, vsaj v segmentu namiznih računalnikov. Sicer so v trgovinah že prvi primerki procesorjev izdelanih v 0,13 mikronski tehnologiji (imenovani Tualatin), vendar bodo pri Intelu z ustrezno cenovno politiko in majhnim številom poskrbeli, da ne bo ogrožal main stream vloge Pentiuma 4. Namenjen bo nizko in srednje zmogljivim eno- in dvoprocesorskim strežnikom. Bo pa Pentium III (Tualatin) ostal glavni procesor za prenosnike, Intel ga namerava uporabljati vsaj do konca leta 2002.

Zelo veliko si obetajo tudi od predstavitve sistemskega nabora i845 Brookdale, ki bo omogočil delovanje Pentiuma4 s cenenim pomnilnikom PC133 SDRAM (močnejša DDR različica je napovedana šele v prvem četrtletju leta 2002). Ob nekoliko nižji zmogljivosti bo cena takega sistema precej bolj privlačna od kombinacije i850 - RDRAM. Pri Intelu verjetno potihem računajo tudi na dva nova DDR nabora za Pentium 4 - Si 645 ter VIA P4X266 (čeprav je usoda slednjega še negotova zaradi nerešenih licenčnih vprašanj; VII grozijo celo s tožbo).

Pocenitve, izidi hitrejših procesorjev in novih sistemskih naborov so načrtovani za konec avgusta in začetek septembra, začetek novega šolskega leta torej-obdobje, ko se poleg božično-novoletnih praznikov proda največ računalnikov.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji