Objavljeno: 7.4.2011

Intelovi novi Xeoni

Intel je predstavil množico novih procesorjev Xeon za strežnike, ki temeljijo na dosedanjem projektu z delovnim imenom Westmere-EX. Novih procesorjev je kar 29 in jih lahko razpredimo v dve družini - Xeon E7 za najzmogljivejše strežnike in Xeon E3-1200 za najmanjše strežnike.

Xeoni E7 vsebujejo izboljšave na domala vseh področjih, začenši z novo proizvodno tehnologijo, ki zdaj uporablja 32-nm povezave. Najzmogljivejši med novinci, Xeon E7-8800 premore kar osem jeder v enem ohišju, dva več kot pri dosedanjih modelih Xeon generacije Nehalem-EX. Največji predpomnilnik je zdaj velik 30 MB proti 24 MB, takt pa so povišali na 2,4 GHz.

Vse to skupaj po navedbah Intela prinaša kar 40% večjo računsko zmogljivost v primerjavi z današnjimi modeli, pa tudi 25% večji zmogljivost pri danes morda najbolj iskani funkcionalnosti- virtualizaciji. Pri tem so novi Xeoni tudi precej bolj varčni od predhodnikov. Ko nimajo računskega bremena znajo samodejno izklopiti tiste dele procesorja, ki ni v rabi. Poraba sicer sega med 95 in 130 Watti na procesor, na voljo pa so v različicah za strežnike z dvema (E7-2800), štirimi (E7-4800) ali osmimi procesorji (E-7-8800). Intel pripravlja tudi možnost uporabe procesorjev v sistemih, ki imajo lahko do 256 procesorjev.

Nova generacija ima še dve pomembni lastnosti na področju varnosti. Tehnologija Advanced Encryption Standard New Instructions (AES-NI) omogoča hitro, s strojno opremo pospešeno šifriranje podatkov , Trusted Execution Technology (TXT) pa zagotavlja varnost med zagonom operacijskega sistema, kar je bila doslej šibka točka strežnikov. Cene se gibljejo med 774 in 4.616 dolarji.

Intel je hkrati tudi začel s prodajo precej manj ambicioznih, a zato poceni procesorjev Xeon E4-1200, ki so namenjeni strežnikom za mala podjetja. 11 modelov ima med 2 in 4 jedri, tehnologije AES-NI in TXT, predpomnilnike med 3 in 8 MB ter frekvence od 2,2 do 3,5 GHz. Cene pa znašajo med189 in 612 dolarji.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji