Objavljeno: 2.3.2010

Intel o prihodnosti in novih izdelkih

Po predvidavanjih analitskega podjetja Gartner bodo letošnji proračuni podjetij precej okleščeni glede na najbolj cvetoča leta in bodo na ravni proračunov v letu 2005. Temu primerno se odzivajo tudi v IT gigantih, kot je Intel. Zaradi spremenjenih razmer na trgu so celo zmanjšali število svojih podatkovnih centrov v svetu iz 117 na 95 in optimizirali njihovo delovanje za večjo energijsko in storilnostno učinkovitost. V Intelu pa predvidevajo, da bodo v naslednjih letih nastajale vedno večje potrebe po še hitrejšem procesiranju, predvsem v tako imenovanem "embedded" segmentu, še posebej na področju mobilnih naprav.

Za tiste, ki potrebujejo veliko surovo procesorsko moč, Intel s koncem tega četrtletja na trg pošilja dva zelo zmogljiva procesorja. Nehalem-EX je namenjen strežniškim izdelkom, sestavlja pa ga do 8 jeder, ki zmorejo hkratno procesiranje do 16 niti, jedra pa si bodo delila 24 MB skupnega predpomnilnika. Predvideno je, da bo v strežniških sistemih lahko hkrati delovalo do 8 procesorjev Nehalem-EX, kar pomeni, da bo procesiranju na voljo kar 64 jeder. Druga novost, o kateri smo sicer že poročali in bo prav tako dosegljiva s koncem tega četrtletja, pa je šestjedrnik Westmere-EP, prvi Intelov procesor, izdelan v 32 nm tehnologiji, ki bo našel mesto v zmogljivih namiznih računalnikih.

Nekje proti sredi leta pa naj bi po napovedih na police prišel tako imenovani "classmate PC". Gre za mali računalnik z zaslonom, občutljivim na dotik, ki se ga bo dalo obrniti in sklopiti s tipkovnico in tako dobiti tablični računalnik. Namenjen bo šolajočim se otrokom starim med 6 in 9 let.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji