Objavljeno: 4.11.2004

Intelovi procesorji tudi v zabavni elektroniki?

Intel je razgrnil svoje načrte za vstop tehnologije IA-32, torej sedanjih procesorjev Pentium, tudi na področje zabavne elektronike. Intel bo za to področje razvil posebne izvedbe procesorjev IA-32, ki bodo primerni za širok nabor naprav, kot so internetni sprejemniki in digitalni videorekorderji. V ta namen so odprli celo novo divizijo za zabavno elektroniko v okviru svojega oddelka za računalniške odjemalce, za zdaj pa se še niso odločili za imenovanje novih procesorjev.

Ti bodo v primerjavi z običajnimi procesorji za namizne in prenosne računalnike delovali z nižjimi takti, počasnejšimi sistemskimi vodili in predvsem manjšimi predpomnilniki, s čimer naj bi zmanjšali ceno, predvsem pa porabo energije. Slednje zna biti največja težava za uspeh tehnologije IA-32 v elektronskih napravah, saj se proizvajalci tovrstnih naprav želijo čim bolj ogniti velikih hladilnikov, ventilatorjev in segrevanja naprav, ki so tipično postavljene v precej hlajenju neprijazno okolje (omarice, poleg drugih komponent,...).

Za zdaj tudi ni jasno, kako bo Intel profiliral svoje procesorje IA-32 za elektronske naprave v primerjavi s svojo obstoječo družino procesorjev XScale, ki jo proizvajalci že na veliko uporabljajo v mobilnih in drugih elektronskih napravah. Prve izdelke lahko pričakujemo v letu 2005, Intel pa pripravlja načrte in predloge celih naprav, s čimer naj bi pomagal k hitrejši pripravi izdelkov za svoje OEM partnerje. Intel je tudi že pridobil prvega, a starega partnerja - družbo Microsoft, ki bo družno tržila platformo.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji