Objavljeno: 25.5.2000

Internet tudi v letalih

Internet je vse pomembnejši v vsakdanjem življenju in uporabniki si vse bolj želijo dostopa od svetovnega znanja in informacij v vsakem trenutku in povsod. Kmalu bomo lahko do interneta dostopali tudi na letalskih letih. Podjetje Boeing, največji proizvajalec letal na svetu, je oznanilo novo storitev "Connexions by Boeing", ki bo omogočala dostop uporabnikom osebnih računalnikov do interneta tudi med letom.

Za komunikacijo bodo uporabili satelitsko komunikacijo, ki bo zagotavljala dvosmerno hitro komunikacijo z internetom v realnem času. Storitev bodo tržili prek letalskih družb, potniki pa bodo imeli ustrezne priključke vgrajene ob sedežih. V drugi fazi naj bi izbrane sedeže na letalih opremili z interaktivnimi terminali, ki bodo omogočali dostop do interneta tistim potnikom, ki s seboj ne nosijo prenosnih računalnikov. Boeing napoveduje, da bo cena storitve podobna tisti, ki sedaj velja za telefonske pogovore med letom. Internetna povezava pa ne bo uporabljena le za prenos podatkov za posameznika, temveč tudi za posredovanje televizijskih programov v digitalni obliki.

Pri izbiri komunikacijske infrastrukture so se pri Boeingu odločili za posebno anteno, ki je visoka le 5 centimetrov, široka in dolga pa 112 × 140 centimetrov, s tem ne moti letalske aerodinamike, obenem pa zagotavlja zanesljiv sprejem in oddajo podatkov v najrazličnejših vremenskih pogojih. S tako anteno letalski komunikacijski sistem dosega 5 Mb/s pri prenosu podatkov od satelita do letala in 1,5 Mb/s v nasprotno smer. Boeing namerava novo storitev ponuditi za krajevne lete po ZDA konec leta 2001, pozneje pa naj bi storitev razširili tudi za druge, zlasti za čezoceanske lete. Storitev naj bi bila dosegljiva v celotnem letalu, ne le v prvem in poslovnem razredu, ni pa še znano, ali bo sistem aktiven tudi v času vzletanja in pristajanja letala.

http://www.boeing.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji