Objavljeno: 2.5.2009

Internetu pojenja sapa

Ko je leta 1991 angleški znanstvenik Tim Berners-Lee napisal skupek kode, ki je zasebno računalniško omrežje spremenila v spletno medmrežje, se je zdelo, da ima internet neomejene vire. Manj kot dve desetletji kasneje pa lahko že opažamo, da tudi internet dosega svoje omejitve, ne le zaradi števila IP-naslovov, ki se pod protokolom IPv4 nezadržno bližajo koncu, temveč tudi v sami pasovni širini, saj povpraševanje že dohiteva ponudbo, ko jo bo dokončno preseglo, pa bomo priča upočasnitvam.

Pri podjetju Nemertes Research, ki velja za uveljavljeno ime na področju spletnih analiz in raziskav, opozarjajo, da je internet vse bližje kritični točki, ko bo tudi pasovna širina ponudnikov postala manjša od vsote pasovnih širin uporabnikov, zato bodo upočasnitve interneta in občasne nedostopnosti neizbežne. Sprva bodo sicer kratke, nato pa čedalje daljše. Upočasnitve, ki so in bodo posledica izjemne rasti širokopasovnih priključkov, ti na letni ravni rastejo kar 60-odstotno, naj bi uporabniki začeli zaznavati že prihodnje leto, leta 2012 pa naj bi ob teh trendih internet postal celo nezanesljivo orodje, saj bo njegova hitrost delovanja močno zmanjšana.

Raziskovalce k pesimističnim napovedim poleg hitre rasti širokopasovnih priključkov napeljuje predvsem vse večja uporaba širokopasovnih storitev, denimo pretakanje (bogatih) video vsebin ter dejstvo, da vse več ljudi (domačih uporabnikov in podjetij) internet izrablja za transportni medij za delo in zabavo, oboje pa je povezano z vse večjimi količinami podatkov, katerim ponudba pretočnih kapacitet nikakor ne bo uspela slediti.

www.nemertes.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji