Objavljeno: 21.8.2002

Iomega Zip zmore odslej 750 MB

Podjetje Iomega je predstavilo novo različico izmenljivih disket in enot Zip, ki lahko shranijo do 750 MB podatkov. Podjetje, ki je še pred kakim letom vladalo na področju izmenljivih pomnilniških nosilcev, se v zadnjem času sooča z močno konkurenco enot CD-RW, ki so cenejše, bolj razširjene in jih ponuja več proizvajalcev. Zato so se odločili svojo tehnologijo posodobiti na vseh področjih.

Poleg tega, da nudi nova enota Zip 750 več prostora (najbrž ni slučaj, da lahko nanjo posnamemo cel CD), je tudi precej hitrejša od predhodnih različic. Inženirji so močno povečali gostoto zapisa na enoti, obenem pa se nosilci zdaj vrtijo hitreje kot prej. Povrh vsega so izboljšali algoritme zapisovanja in krmilno elektroniko, velika novost pa je tudi vmesnik - sprva bo Zip 750 na voljo le z vmesnikom USB 2.0. Vse skupaj je prispevalo, da prenos podatkov dosega 7,5 MB/s, kar je znatno več kot pri zapisovalnikih CD-RW (ustrezalo bi takim napravam s hitrostjo branja, zapisovanja in prepisovanja 50x).

Seveda pa je ključnega pomena za uspeh nove enot Zip 750 tudi združljivost z dosedanjimi nosilci Zip. Nova naprava zna brati tako nosilce Zip velikosti 250 MB, kot tudi najstarejše velikosti 100 MB. Toda zapisuje lahko le na nosilce velikosti 250 (na nosilce 100 MB ne more) in še to s precej nižjo hitrostjo, kot to počne z nosilci velikosti 750 MB.

Iomega namerava enoto Zip 750 z vmesnikom USB 2.0 prodajati za 180 dolarjev, posamezni nosilci pa stanejo 12,5 dolarja. Kasneje pridejo na vrsto še druge različice, med zunanja z vmesnikom firewire in vgradna z vmesnikom ATAPI/IDE. Slednja naj bi bila tudi najcenejša in stala okoli 150 dolarjev. Pri Iomegi nameravajo tudi predstaviti izboljšane različice enot z vmesnikom USB 2.0, predvsem tako, ki bi tudi napajala kar prek tega vmesnika.

Kljub številnim izboljšavam so analitiki skeptični, da bo Iomega uspela povrniti nekdanji uspeh. Nova enota Zip prihaja prepozno, poleg tega pa je dražja od tekmecev CD-RW. Zanimiva bo predvsem za dosedanje uporabnike enot Zip, privlačna pa zna biti tudi zaradi učinkovite in zelo uporabne programske opreme.

http.//www.iomega.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji