Objavljeno: 10.6.2009

iPhone 3G S

Applov paradni konj, mobilnik iPhone je dobil novega člana družine, model iPhone 3G S. Ta bo uporabnikom na voljo od 17. junija dalje, obenem pa bo Apple tudi občutno znižal ceno modela iPhone 3G, kar naj bi še dodatno pripomoglo k prodaji njegovih pametnih mobilnikov. Doslej so zanje našli že preko 40 milijonov kupcev (številka vsebuje tudi lastnike vsestranskega predvajalnika iPod Touch).

Letna konferenca razvijalcev WWDC (Worldwide Developers Conference), ki se te dni odvija v San Franciscu, je postregla s prvimi novostmi. Tretja generacija pametnega mobilnika iPhone sliši na ime iPhone 3G S, kjer kratica S označuje hitrost (ang. Speed), tako vsaj pravijo pri Applu. Novinec bo še vedno zapakiran v ličnem ohišju, inženirji pa so mu namenili občutno več pomnilnika, saj bo na voljo v različicah s 16 ali 32 GB pomnilnika ter dveh barvah – črni ali beli. Prenovljen je tudi fotoaparat, ki zajema fotografije v ločljivosti 3 milijonov pik, ter snema video posnetke s 30 sličicami na sekundo – te je moč na mobilniku tudi urejati. Kljub vgrajenemu močnejšemu procesorju, ki naj bi napravo pohitril dva do 3,6-krat, so inženirji uspeli izboljšati tudi avtonomijo naprave. Na seznamu izboljšav se najde tudi dvig brezžičnih pretočnih hitrosti, saj iPhone 3G S podpira prenose preko standarda HSDPA do 7,2 Mbps (prej 3,6 Mbps).

Pri Applu počasi le odpravljajo posamezne pomanjkljivosti v primerjavi s konkurenco – po dolgih letih bo iPhone 3G S prvi predstavnik svojega roku, ki bo podpiral glasovno klicanje, uporabo glasovnih ukazov pa so snovalci razširili tudi na druge funkcije mobilnika, denimo v multimedijski predvajalnik. Med strojnimi novostmi velja omeniti še digitalni kompas ter strojno enkripcijo podatkov. Na iPhonu 3G S bo že tekel najnovejši IPhone OS 3.0, ki bo tudi postregel s kopico novosti, in bo prav tako na voljo 17. junija, ko si ga bodo obstoječi uporabniki mobilnikov iPhone prenesli na svoje naprave.

Pri Applu so tudi že razkrili cene. 16 GB različica novega iPhonea bo veljala 199 ameriških dolarjev za 32 GB pa bo potrebno odšteti stotaka več. Obenem so se odločili prepoloviti ceno osnovnega modela prejšnje generacije – iPhone 3G (model z 8 GB pomnilnika) bo tako po novem veljal vsega 99 ameriških dolarjev.

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji