Objavljeno: 9.9.2015 01:00

iPhone 6S, iPad Pro in druge Applove novosti

Apple je predstavil novo kolekcijo nekaterih izmed svojih ključnih izdelkov, med katerimi najdemo nove telefone iPhone in največjo tablico iPad doslej. Kot že večkrat v preteklih letih se je pokazalo, da Apple ne more (ali ne želi) več držati razvoj novih izdelkov v tajnosti, tako da so se neuradne informacije in curljanja v preteklih tednih pokazale za popolnoma pravilne.

Prva novost sta telefona iPhone 6S in iPhone 6S Plus, evoluciji dosedanjih modelov 6 in 6 Plus. Navzven sta novinca praktično identična predhodnikom, pod pokrovom pa so nekatere zanimive izboljšave. Največja je zaslonska tehnologija 3D Touch, ki zazna stopnjo pritiska in odpira možnosti za nov način interakcije s programi (podobno tehnologijo so že pred časom predstavili v sledilni ploščici novega Macbooka). Apple je na ta način omogočil nekaj novih kretenj, prave učinke pa bomo spoznali šele ob prihodu novega vala aplikacij, ki bodo to znale uporabiti. Prvi vtisi so pozitivni, saj bo 3D Touch z različnimi stopnjami pritiskov omogočil hitrejše in enostavnejše opravljanje vsakdanjih funkcij, denimo branja elektronske pošte.

Med pomembnimi novostmi je tudi procesor A9, za katerega Apple trdi, da ponuja 90% hitrejšo grafiko kot doslej, primerljivo s kvaliteto in zmogljivostjo igralnih konzol (ni jasno katerih). Izboljšali so tudi kamero iSight, ki zdaj premore tipalo z 12 milijoni pik, dovolj za snemanje video posnetkov v ločljivosti 4K (slednje v svetu Android že dolgo ni več redkost, ločljivost 4K pa vseeno uporablja le redko kdo). Za ljubitelje "selfijev" je pomembno tudi, da ima zdaj notranja kamera 5 milijonov pik, izvirna pa je zamisel, da pri tem tipalu namesto bliskavice uporabljajo kar svetlobni blisk glavnega zaslona (ki se ob blisku "prižge" veliko bolj kot sicer). Zanimiva je tudi nova funkcija Live Photos, ki omogoča, da vidimo kot animacijo več zajetih posnetkov ob sprožitvi fotografije. Ni ravno video, je pa zabavno in koristno, da lahko izberemo najboljšo fotografijo v nizu (Vine?). Generacija 6S ima trdnejše ohišje (nov tip aluminija) in trdnejše steklo zaslona (vendar ne safirno).

Še cene – te so enake kot doslej. Najmanjši iPhone 6S bo še vedno imel samo 16 GB shrambe (razočaranje, saj 32 GB modela ni na spregled), za katerega bo treba v ZDA odšteti 199 dolarjev. 64 GB model stane 299 dolarjev, še stotaka več pa model z 128 GB pomnilnika. Vse cene so seveda z vezavo na operaterja. Pri modelu 6S Plus je treba vsaki od teh cen dodati novega stotaka.

V stilu »lanski iPhone je vreden toliko, kot lanski sneg«, so obenem pocenili dosedanje modele. Za modele 6 in 6 Plus bo v ZDA treba odšteti 100 dolarjev manj, tudi tu seveda ob sklenitvi naročniških razmerij. Še vedno povsem soliden model 5S pa dobite v ZDA brezplačno, če seveda podpišete pogodbo za najmanj dve leti.

Povsem nov model je tablični računalnik iPad Pro, ki ponuja zaslon z diagonalo 12,9 palca (ločljivost 2.732 x 2.048 pik), s čimer se podaja v razred, kjer so v uporabi predvsem prenosniki. Všeč bo tako tistim, ki ga nameravajo uporabljati v poslovne namene, kot tudi ostalim, ki ga želijo uporabljati za zabavo. Prvim Apple namenja zaslonsko tipkovnico velikosti klasične tipkovnice. Zanimivo, da je prve take "Proje" že pred časom predstavil Samsung, vendar niso poželi kakšnega opaznega navdušenja. 

Apple ponuja tudi dodatek - fizično tipkovnico, ki iPad Pro spremeni v hibridni računalnik (Microsoft Surface?). Ob tem velja poudariti, da z debelino 6,9 mm novi iPad Pro ni bistveno debelejši od sedanjega modela iPad Air. Tudi tipkovnica sodi med (naj)tanjše tega tipa. iPad Pro spreminja tudi doktrino, po kateri je Apple (v prvi vrsti pokojni Steve Jobs) doslej zavračal potrebo po uporabi namenskega peresa (znana je njegova izjava: "If you see a stylus or a task manager, 'they blew it'"). Apple zdaj ponuja pero s preprostim imenom Pencil, s katerim lahko pišemo in rišemo precej bolj natančno kot s prstom.

Za domačo zabavo pa bodo prišli prav kar štirje vgrajeni zvočniki, ki se aktivirajo izmenično, v odvisnosti, kako držimo tablico. Apple navaja, da je iPad Pro s tem (lahko) kar trikrat bolj glasen, kot dosedanji iPad Air. Zgradba iPada Pro je podobna kot doslej, le da je vgrajen novi procesor A9X.

Cene novega iPada so bolj zasoljenega tipa. Osnovni model ima 32 GB pomnilnika in stane zajetnih 799 dolarjev, s čimer je le malo cenejši od Macbooka Air. 128 GB model stane že 949 dolarjev, če pa si omislimo še vmesnik LTE, cena poskoči že na 1.079 dolarjev. Pa to še ni vse. Pero Pencil vas bo olajšalo za 99 dolarjev, tipkovnica Smart Keyboard pa za 169 dolarjev.

V senci novega velikana je Apple predstavil tudi novi iPad Mini 4, ki je oblikovno nespremenjen, po zmogljivosti pa enakovreden lanskoletnemu iPadu Air 2. Novinec bo stal 399 dolarjev.

Apple je obenem predstavil še novo generacijo predvajalnika Apple TV, ki ga odslej lahko krmilimo tudi z govorjenimi ukazi (pomočnica Siri), ima pa tudi lastno trgovino z dodatnimi aplikacijami. Daljinec, ki je hkrati mikrofon za zajem govorjenih ukazov, ima vgrajeno tudi stekleno sledilno ploščico in žiroskop za razpoznavo premikanja. Seveda lahko pričakujemo, da se bo s tem Apple TV močno usmeril proti funkcijam, ki so sicer značilne za igralne konzole.

Pomočnica Siri, ki omogoča interakcijo s predvajalnikom, omogoča lažje iskanje vsebin, krmiljenje premikanja pa vsebinah, povrh vsega pa zna celo svetovati nove vsebine, s spremljanjem uporabnikovih preferenc iz preteklosti. Apple TV ima odslej tudi lastno različico operacijskega sistema, ki mu pravijo tvOS. Tudi tu so cene poskočile, saj je osnovni model z 32 GB RAM v prodaji za 149 dolarjev, 199 dolarjev pa stane tak z dvakrat večjim pomnilnikom.

Govora je bilo tudi o pametnih urah. Apple Watch je tako dobil novo različico operacijskega sistema WatchOS 2.0, ki ima kopico izboljšav, podporo za trenutna sporočila Facebook Messenger, aplikacijo za upravljanje akcijskih kamer GoPro in druge dobrote. Posodobitev bo na voljo 16. septembra. Za ljubitelje zapravljanja je Apple predstavil tudi ducat dragih zapestnih pasov v različnih barvah in uporabljenih materialih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji