Objavljeno: 12.9.2007

iPhone je odklenjen

Podjetje iphoneSimFree.com je začelo prodajati programsko opremo, ki v priljubljenih mobilnih telefonih Apple iPhone odstrani zaščito, s katero je mogoče telefone uporabljati samo v omrežju telekomunikacijskega operaterja AT&T. Programska oprema, ki opravi spremembe stane 99 dolarjev, telefon pa odklene na tak način, da ga je mogoče z ustrezno SIM kartico uporabljati kjerkoli po svetu. Sodeč po prvih neodvisnih preizkusih program deluje po pričakovanjih, čeprav avtorji ne jamčijo, da bo deloval vselej oziroma po vseh nadgradnjah osnovne sistemske programske opreme.

Znano je namreč, da Apple nasprotuje tovrstnim posegom in bo brž kot ne spremenil mehanizme aktivacije telefona ob eni izmed naslednjih revizij operacijskega sistema. Zelo velika verjetnost je, da bo nadgradnja vsebovala spremembe, zaradi katerih programi, kot je iphoneSimFree ne bodo delovali, vsaj brez vnovičnih iskanj ovinkov. Ponudba malega podjetja iphoneSimFree.com sicer ni edina rešitev, ki odstranjuje zaščito, vendar je najbolj popolna in najmanj zapletena za dosego želenega cilja.

Tovrstni programi nastajajo zlasti zaradi ravnanja družbe Apple, zaradi česar so deležni številnih kritik, ki močno želeni iPhone še ved no ponuja ekskluzivno prek enega operaterja, poleg tega pa je celotna naprava za zdaj tudi nedostopna za razvijalce, saj je bil glavni problem pri iskanju metode za odpravo zaščite prav pomanjkanje dokumentiranih postopkov in programske opreme za razvoj programov za iPhone. Po nekaterih mnenjih je Apple konzervativen zato, ker je OS X v telefonu še vedno različica 1.0 in zato razmeroma nestabilna. Analitiki pričakujejo, da bo Apple v prihodnjem letu odpravil nekatere omejitve in razširil nabor operaterjev, predvsem izven ZDA.

Grafični.

http://www.iphonesimfree.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji