Objavljeno: 7.3.2008

iPhone SDK je tu

Apple je na svojem domovanju v Cupertinu priredil dogodek iPhone Software Roadmap, na katerem je Steve Jobs s sodelavci predstavil številne programske novosti za iPhone.

Z nekajdnevno zamudo je na voljo brezplačni iPhone SDK, ki bo neodvisnim razvijalcem omogočil uporabo enakih programskih vmesnikov in orodij kot jih za razvoj aplikacij uporablja Apple.

Razvijalci bodo lahko posegli po programskih vmesnikih Cocoa Touch, ki izvirajo iz Cocoa za Mac OS X, poslužujejo pa se iPhonovega na dotik občutljivega zaslona, pospeškomera, izbirnika oseb in slik, fotoaparata in drugih komponent iPhonove programske opreme.

Apple je predstavil tudi prirejena orodja Xcode, Interface Builder, Instruments in iPhone Simulator, ki jih bodo razvijalci uporabljali za programiranje, dizajn, razhroščevanje in preizkušanje svojih izdelkov.

Na predstavitvi so prve aplikacije in igre predstavili EA, Salesforce.com, Epocrates, AOL (Instant Messenger) in Sega, kmalu pa naj bi BBC ponudil tudi svoj iPlayer.

Uporabniki bodo programsko opremo prenašali ali kupovali s programom AppStore, ki bo na voljo s posodobitvijo programske opreme za iPhone, dostop do aplikacij pa bo možen tudi iz računalnikov.

Apple je za junij napovedal tudi različico 2.0 programske opreme za iPhone, že danes pa se je moč prijaviti na različico beta in tako preizkusiti nekatere novosti za poslovna okolja.

Med drugim bodo na voljo potisna elektronska pošta, stiki in koledar, globalni seznam naslovov, podpora certifikatom, identitetam, WPA2/802.1x, Cisco IPsec protokolu VPN in drugo.

Apple je sklenil tudi dogovor z Microsoftom, v skladu s katerim bo iPhone podpiral strežnike Exchange, na katere se bo povezoval s tehnologijo ActiveSync.

http://developer.apple.com/iphone/program/

http://www.apple.com/iphone/enterprise/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji